AcasăLifestyleOpțiunile de tratament existente în cazul herniei de disc

Opțiunile de tratament existente în cazul herniei de disc

DISTRIBUIȚI

Sursa foto Pexels:

https://www.pexels.com/photo/a-man-lying-on-the-floor-while-doing-exercise-6111612/

 

Hernia de disc este o afecțiune comună a coloanei vertebrale, ce apare în special la nivel lombar. Durerea apare în regiunea lombară și iradiază pe membrul inferior, simptomele fiind intense. Tratamentul herniei de disc, însă, presupune atât tratament nechirurgical, cât și chirurgical. Opțiunea potrivită de tratament va fi stabilită de medicul specialist, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte.

 

Discurile intervertebrale au rol de a amortiza și proteja coloana de șocurile produse în mișcare. Unele traumatisme, bolile degenerative, dar și îmbătrânirea duc la apariția unor leziuni sau crăpături la nivelul discurilor intervertebrale. Acest lucru înseamnă că fragmente de os pot intra în canalul medular, exercită presiune asupra nervilor și determină slăbiciune, durere sau amorțeală în zona afectată.

Opțiunile de tratament sunt variate, există posibilitatea tratamentului nechirurgical, dar și operație, acolo unde alte variante nu pot oferi soluții eficiente sau când sănătatea poate fi pusă în pericol de complicații. Medicul specialist va recomanda cea mai bună schemă de tratament, în funcție de manifestările și problemele generate de hernia de disc.

Hernia de disc – tratament fără operație

Tratamentul herniei de disc vizează în primul rând ameliorarea durerii și a celorlalte simptome neplăcute, dar planul de tratament trebuie personalizat în funcție de cauza, severitatea și simptomele specifice fiecărui pacient în parte.

Tratamentul nechirurgical în cazul herniei de disc poate fi axat pe fizioterapie, kinetoterapie, masaj, elongații, kinesiotasing, alături de un tratament cu medicamente și injecții cu cortizon.

Fizioterapie în tratamentul herniei de disc

Procedurile de fizioterapie în tratamentul herniei de disc vizează calmarea durerilor prin diverse proceduri, chiar dacă intensitatea acestora este mare la început, schema de tratament potrivită va duce la reducerea senzațiilor dureroase până la eliminare după câteva ședințe.

Kinetoterapie în tratamentul herniei de disc

Reducerea presiunii și tensiunii de la nivelul nervilor cu tehnicile specifice de kinetoterapie este o primă etapă, în timp ce tonifierea și recăpătarea forței musculare contribuie la reducerea, de asemenea, a durerii și inflamației.

Masaj în tratamentul herniei de disc

Masajul nu este doar pentru relaxarea mușchilor tensionați, ca urmare a unor perioade solicitante la muncă. Masajul terapeutic are rol de a eliminarea tensiunea acumulată la nivelul mușchilor, calmarea durerilor, dar și îmbunătățirea și susținerea circulației sanguine la nivel local.

Elongații în tratamentul herniei de disc

Tehnica elongațiilor se referă la faptul că discurile intervertebrale sunt repoziționate, prin metode speciale, în perfectă siguranță, pentru ca durerea și inflamația să dispară.

Kinesiotasing în tratamentul herniei de disc

Metoda kinesiotasing a apărut pentru a facilita vindecarea naturală a organismului. Benzile adezive elastice sunt utilizate pentru a duce la vindecare rapidă, în condițiile în care acestea pot fi utilizate mai multe zile la rând, fiind rezistente la apă.

Tratament medicamentos pentru hernia de disc

Produsele antiinflamatorii, cele miorelaxante, opioidele, injecțiile cu cortizon sunt variante de tratament pe care le pot recomanda medicii specialiști în funcție de situație.

Tratament complementar

Alături de variantele de tratament descrise anterior, acupunctura sau yoga pot fi tehnici de ajutor pentru unele persoane, dar ele pot fi utilizate numai în corelație cu tratamentele recomandate de medicul specialist.

Hernia de disc – tratament chirurgical

Operația de hernie de disc se face doar în cazuri grave și presupune înlăturarea fragmentelor de os sparte din discurile intervertebrale și ajunse pe rădăcinile nervoase.

Diagnosticarea și tratarea herniei de disc la timp presupun aplicarea rapidă a schemei de tratament optime, ceea ce crește șansele organismului la vindecare. În caz contrar, complicațiile care pot să apară vizează înrăutățirea simptomelor și pierderea progresivă a sensibilității și mobilității. Lăsată netratată, hernia de disc poate duce la paralizie.

 

Medicina modernă oferă, astăzi, o gamă variată de servicii de ultimă generație pentru tratarea herniei de disc, o boală considerată până în urmă cu câțiva ani restrictivă și tratabilă doar chirurgical. Noile metode de tratament fără operație pun la dispoziția pacienților șansa la o recuperare rapidă, în condiții de siguranță, astfel încât revenirea la o viață normală să se facă fără alte complicații.

 

Surse de informare:

  1. Herniated diskhttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/diagnosis-treatment/drc-20354101
  2. Treatment Options for a Herniated Disc – https://www.spine-health.com/conditions/herniated-disc/treatment-options-a-herniated-disc
  3. Conditions We Treat: Herniated Discs – https://www.hopkinsmedicine.org/orthopaedic-surgery/specialty-areas/spine/conditions-we-treat/herniated-disc-treatment.html
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA