Acasă Administrație OPORTUNITĂȚI ECONOMICE PENTRU BAIA MARE - Ambasadorul Republicii Belarus în România a...

OPORTUNITĂȚI ECONOMICE PENTRU BAIA MARE – Ambasadorul Republicii Belarus în România a fost prezent în orașul nostru

DISTRIBUIȚI

Excelența Sa Andrei Grinkevich, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Belarus în România s-a aflat miercuri, 21 martie 2018, în Baia Mare. Acesta s-a întâlnit cu autoritățile județene și locale, printre care și primarul Cătălin Cherecheș.

“Pe lângă relațiile din perspectivă diplomatică și culturală pe care le putem dezvolta cred că principalul lucru care ne poate apropia este domeniul economic și schimburile comerciale. Fără schimburi economice care să se materializeze în profit nu există nici relații culturale și nici relații diplomatice. Pe noi ca și municipiu ne interesează cum putem să aducem profesioniști din Belarus să lucreze în Baia Mare dacă există un acord pe partea de muncă între România și Belarus în acest sens.

Astăzi, din perspectivă legală, la nivel general este o autorizare a muncii pe cel mult 6 luni ceea ce generează foarte multe birocrație, respectiv îngreunează și activitatea firmelor care angajează din Belarus sau din alte țări specialiști în România.

Așadar ar trebui ca astfel de acorduri să fie făcute pe cel puțin un an de zile. Din altă perspectivă ne interesează în special specialiști din zona tehnologiei informațiilor și proiectare mașini, construcții civile și instalații.

Din acest punct de vedere Excelența Sa este foarte important pentru a convinge Guvernul României să semneze un acord mult mai larg pentru a permite muncitorilor din Belarus să lucreze în România.

Relația noastră cu Belarusul foarte aplicată s-a desfășurat acum aproximativ 3 ani de zile când am avut la echipa noastră de handbal 4 jucătoare din Belarus. Ne interesează, cel puțin la nivel de oraș și de județ, să generăm o relaționare din perspectivă economică, inclusiv cu Rusia.

Asta deoarece la nivelul acestei regiuni va trebui să dezvoltăm un parteneriat de cooperare economic și politic pe zona de Est.

Având în vedere că noi ne vom înfrăți cu orașul Groznîi, pe o relație personală a mea cu unul dintre liderii locali de acolo, consider că orientarea noastră și spre Belarus este benefică și o înfrățire cu un oraș relevant din Belarus ar fi onorantă.

Revenind la chestiunea economică ne interesează 4 subiecte: lemn, industria textilă, agricultură și mașini agricole. Pentru toate aceste lucruri o să transmitem la Ambasada Belarusului de la București modul în care dorim să facem o misiune economică a Agenției Economice a municipiului Baia Mare în Belarus cu firmele pe care le avem interesate în Baia Mare și în zonă în acest sens pentru ca punctual să putem să ne găsim interlocutorii economici.

I-am mulțumit Excelenței Sale pentru că ne-a onorat cu prezența în Baia Mare, eu fiind unul dintre oamenii care se definește a fi pro-european din perspectivă culturală, în rest, din perspectivă administrativă, economică și politică mă numesc pro-român și susțin relații cu comunități din orice parte a lumii care pot aduce beneficii României, în special cu țările cu care am avut relații comerciale consolidate în ultimii 50 de ani și care, din păcate, au fost ignorate de diplomația și puterea politică a țării noastre în ultimele două decenii”, a spus primarul Cătălin Cherecheș.

Sursa info și foto: Facebook Cătălin Cherecheș. 

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

BAIA MARE: CLIPUL ZILEI – Șoferiță de dubă cu volan pe dreapta și numere de SM, la plimbare pe contrasens

Imagini surprinzătoare filmate în trafic azi, în zona Buclă din municipiul Baia Mare. O șoferiță ce conducea o autoutilitară cu volan pe dreapta și...

PNL își începe mandatul 2020 – 2024 la Consiliul Județean Maramureș printr-o ședință ilegală

Peneliștii maramureșeni se dovedesc a fi ”vrednici” urmași ai lui Mircea Man&co, pentru că prima ședință a noului Consiliu Județean Maramureș din mandatul 2020...

GALELE UFT 9 – Băimăreanul Rogoz Ionuț va lupta pentru centura de CAMPION, cu cei mai buni luptători din țară

Luptătorul de MMA și antrenorul băimărean Rogoz Ionuț și-a anunțat oficial participarea la următoarea ediție a celei mai urmărite gale de MMA din țară....

LACRIMI ȘI DURERE – Violonistul băimărean Fabian Ghișe a fost condus pe ultimul drum. Doliu în Ansamblul Folcloric Național Transilvania

Violonistul băimărean Fabian Ghișe, decedat zilele trecute în apartamentul în care locuia, a fost condus ieri pe ultimul drum de către familie, prieteni și...

EPISCOPIA A FĂCUT ANUNȚUL – Cum se va desfășura Luminația în cimitirele din Maramureș

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a annunțat, printr-un comunicat de presă, cum se va desfășura Luminația din acest an. Mai exact, Episcopia...