Acasăsinucidere maramuresOPINII - Distrugerea Hamas-ului, calea pentru PACE

OPINII – Distrugerea Hamas-ului, calea pentru PACE

DISTRIBUIȚI

Peste puțin timp se împlinește o lună de zile de când a început conflictul dintre Israel și gruparea teroristă Hamas ca urmare a atacurilor cu rachete trase din Fâșia Gaza spre populația Israelului. De-a lungul anilor, membri ai acestei grupări au făcut o mulțime de victime în rândul civililor israelieni.

Acum, ca și în alte războaie, Israelul duce o luptă de apărare a populației israeliene și a statului său.

Chiar şi membrii moderați ai Guvernului israelian, cum ar fi ministrul Justiției, Tzipi Livni, vor ca acțiunea militară israeliană în Fâşia Gaza să meargă mai departe până când Hamas va fi dezarmat, implicit până când sunt distruse zecile de tuneluri, tuneluri care pornesc din interiorul clădirilor publice și a caselor particulare din Gaza și ajung până pe teritoriul Israelului, construite din beton care au și instalații electrice funcţionale, la cca 5-6 m adâncime. Electricitatea este dată de Israel pentru populația palestiniană iar Hamas o folosește în scopuri teroriste, pentru atacuri, depozite de armament și răpiri de persoane prin tunelurile construite.

Faptul că extremiștii din Gaza, membri Hamas, lansează rachete din zonele rezidențiale, din clădiri publice … l-a determinat pe prim – ministru al Israelului, Benjamin Natanyahu, să acuze Hamas-ul de utilizarea civililor ca scuturi umane, afirmând că aceștia comit crime de război, având în vedere că dreptul internațional interzice astfel de tactici.

Sondajele de opinie recente arată, de asemenea, că acțiunea în Fâșia Gaza are un sprijin puternic popular, chiar dacă este greu de suportat pierderile umane de o parte și de alta, sunetul sirenelor de Cod Roșu – anunțând explozia uneia sau a mai multor rachete trimise de Hamas. Unii cetățeni nu se pot deplasa în adăposturi, fiind bolnavi sau imobilizați la pat, alții rămân cu traume psihice iar alții sunt accidentați. Unii mor. Acest lucru este în contrast cu restul lumii occidentale, după unele formatări de opinie și comentarii postate în rețelele de socializare pe calea internetului, care sunt pline de expresii jignitoare și ultraj, vis-a-vis de numărul morților palestinieni.

Dacă e să fim de o parte sau de alta în funcție de numărul morților, asta nu înseamnă o gândire fără logică? În timpul celui de-al doilea război mondial, Germania, sub conducerea lui Hitler, a avut cei mai mulți morți, mai mulți decât Marea Britanie și decât America. Așadar, ar fi însemnat să fim de partea naziștilor?

Mass-media raportează pur și simplu numărul de civili uciși în Gaza și câți copii sunt dintre aceștia – cifre care provin numai de la autoritățile medicale palestiniene, care sunt controlate de Hamas. Nu știu dacă sunt adevărate sau nu dar se poate presupune că Hamas are o cale de falsificare a numărului de victime. Cei din Hamas știu câtă imagine obțin de la uciderea civililor și, desigur, vor să profite de asta. S-a văzut că parte din rachete trase de Hamas au aterizat la spitalul Al Shifa și tabăra de refugiați Al Shati – în interiorul granițelor din Gaza, provocând victime semnificative în rândul civililor din Gaza. Deci, ei înșiși și-au ucis parte din conlocuitorii din Gaza.

Operațiunile militare israeliene împotriva Hamas-ului includ, inevitabil, victime în rândul civililor, motiv pentru care Hamas aplică strategia scuturilor umane. Ei doresc să atragă și să forțeze Israelul pentru a ucide civili, motiv pentru care a și încălcat armistițiul de 72 de ore, ieri dimineață, 01.08.2014. Este și un război al imaginilor dus de Hamas. Astfel, ei au publicat imagini de copii morți, femei care țipă după copii ș.a.m.d. Aceste fotografii de copii morți includ, întâmplător, și fotografii falsificate de copii morți – inclusiv fotografii ale copiilor morți israelieni pe care i-au arătat ca și copii palestinieni morți. Este vorba de fotografiile familiei Fogel a cărei cinci membri (parinții și trei copii ai lor) au fost masacrați în paturile lor de către membrii Hamas, 2011, Israel.

În mass-media internațională au apărut formatori de opinie, lideri politici, ONG-uri, grupuri pentru drepturile omului care cred că tot ceea ce face Israelul e greșit. Israelul e văzut ca un factor de opresiune a palestinienilor, ocupant ilegal în Gaza – chiar dacă Israelul s-a retras unilateral acum nouă ani în urmă. Problema este că singurul motiv că acești copii au fost uciși este din cauza agresiunii Hamas-ului față de Israel.

Dacă Hamas-ul va fi condamnat, slăbit, discreditat și demilitarizat atunci se va deschide calea pentru pace.

Lucreția Berzintu, 02 august 2014

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA