Este dificil a cuprinde într-un context restrâns o personalitate, de aceea voi selecta doar câteva repere semnificative, care să constituie un cadru definitoriu: cel căruia îi dăruiesc aceste rânduri – domnul Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova, originar din zona noastră – a dovedit în întreaga sa activitate patriotism și dăruire, o distincţie sufletească proprie unui intelectual de clasă, urmărind cu consecvenţă perfecționarea, îmbinând tactul cu politeţea și cu respectul aproapelui. În demersurile sale a căutat să asigure un fel de „temperatură sentimentală” care întăreşte relaţiile şi coeziunea colectivelor, simțindu-se răspunzător nu numai profesional, ci şi în relaţiile cu oamenii, ceea ce dă măsura angajamentului faţă de sine însuşi şi lumea în care există, conferindu-i şi o autoritate care-i întregeşte identitatea.
Oricâte meritorii rezultate i-au răsplătit truda, modestia îi rămâne aceeaşi. Cu atât mai mult este prețuit. Mereu săritor la acte și fapte caritabile, ori de alt gen, folositoare colectivității. Făcând parte, cu onoare, din stirpea nobilă a celor care nu trăiesc numai pentru ei, influenţând în bine viaţa celor care au avut şansa să le stea prin preajmă. În eseul „Tezeu” al lui André Gide citim: „Trebuie mai întâi să înţelegi cine eşti…Fii om! Dovedeşte-te în stare să arăţi semenilor tăi ce poate să fie şi ce îşi poate pune în minte să devină omul dintre ei… Nu este destul să fii şi apoi să fi fost, ci trebuie să laşi ceva în urma ta, să te porţi astfel încât nimic să nu se curme prin tine”. Un OM de speţă rară, dintre cei aleşi. Numele lui, Mircea Cosma. Concitadinul nostru. Întoarcerea la vatră, mereu întoarcerea, o percepe ca pe o nobilă îndatorire. Așa și este! Nu a uitat niciodată de unde a plecat, orice și oricâte demnități, funcții sau poziții i-au fost date. Inclusiv aceea de președinte al Consiliului Județean A fondat și conduce o asociație care poartă numele primului întregitor de neam și teritorii românești, domnitorul-erou Mihai Viteazul. Bustul (opera sculptorului băimărean dr. Ioan Marchiș) acestui vajnic Bărbat al Istoriei l-a dezvelit pe Valea Chioarului, să ne fie reper de neîncetată aducere aminte și comemorare. Evenimentul se petrecea, cu fastul corespunzător, în urmă cu 21 de ani, la 4 octombrie 1994. Au participat, alături de băimăreni și maramureșeni, personalități centrale – printre care Gheorghe Tinca, ministrul Apărării Naționale din aceea vreme – dar și cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul.
Distinse Domnule Mircea Cosma, gândindu-mă la dumneavoastră – și nu numai acum – mă încearcă alese sentimente de reconfortare şi mândrie, la gândul că printre oamenii de vază pe care i-a dat Maramureșul de-alungul timpului, un loc de binemeritată cinste dumneavoastră îl ocupați. Vă doresc, cu prețuire și sinceritate, sănătate, prosperitate, tihnă sufletească, bucurii și împliniri.
Octavian Butuza