AcasăActualitatePoliticOPINIE - Cursa marilor puteri de a crea o nouă clasă de...

OPINIE – Cursa marilor puteri de a crea o nouă clasă de arme nucleare ar putea declanşa un nou Război Rece

spot_img

DISTRIBUIȚI

Statele Unite, Rusia şi China încearcă să creeze „cu agresivitate” o nouă generaţie de arme nucleare mai mici, mai distructive şi mai precise, iar această cursă a înarmării ar putea declanşa un nou Război Rece, avertizează un articol din New York Times.

Cei doi autori ai articolului din Now York Times, publicat sâmbătă, în ediţia online, atrage atenţia asupra ultimei serii de tensiuni între Rusia, China şi Statele Unite, privind arsenalul nuclear pe care îl dezvoltă şi pe care l-ar putea folosi pentru a declanşa un nou Război Rece, pe fondul unor dispute teritoriale, printre altele.

„Statele Unite, Rusia şi China urmăresc acum cu agresivitate crearea unei noi generaţii de arme nucleare de dimensiuni mai mici şi mai puţin distructive, ceea ce ameninţă cu declanşarea unui nou Război Rece, prin această cursă a înarmării. Acesta este, în mare măsură, o veche dinamică de joc, dar într-o formă nouă, care prezintă un stat rus în declin economic, un stat chinez în creştere şi un parcurs nesigur pentru Statele Unite”, se arată în deschiderea articolului care încearcă să explice disensiunile dintre cele trei state pe acestă temă.

„Oficialii americani îl învinovăţesc, în mare parte, pe presedintele rus, Vladimir Putin, declarând că intransigenţa lui a împiedicat eforturile de a crea un tratat privind controlul armamentului în 2010 şi le-a făcut pe celelalte două mari puteri să bată în retragere. Alţii dau vina pe chinezi, care sunt în căutarea unui avantaj tehnologic pentru a menţine Statele Unite la distanţă. Şi unii dau vina pe Statele Unitele pentru depăşirea vitezei în competiţia înarmării prin modernizarea nucleară care, în numele îmbunătăţirii nivelului de securitate şi a fiabilităţii, riscă să intensifice şi mai mult tensiunile cu celelalte două puteri nucleare.”

Preşedintele Obama a recunoscut acest pericol la sfârşitul Summitului pentru Securitate Nucleară din Washington, de la începutul acestei luni. El a avertizat cu privire la potenţialul Statelor Unite de „creare de noi sisteme, cu un grad mai mare de mortalitate şi mai eficiente, care să conducă la o escaladare nouă a cursei înarmărilor”.

Unul dintre puţinii veterani ai Războiului Rece, din administraţia Barack Obama, James R. Clapper, directorul serviciului naţional de informaţii din SUA, a avertizat asupra „reînvierii” unui Război Rece, declarând că „am putea fi într-o altă spirală a Războiului Rece”.

Moscova adaugă arsenalului de rachete şi focoase nucleare miniaturizate, iar experţii şi-au exprimat îngrijorările în privinţa unei posibile interdicţii de testare la nivel mondial din partea Rusiei pe măsură ce dezvoltă noi arme. Potrivit presei ruse, Marina rusă ar fi în curs de dezvoltare a unei drone subacvatice destinată dispersării unui nor radioactiv format în urma unei explozii subacvatice care ar avea ca tinţă oraşe nelocuite, susţin autorii articolului.

Armata chineză, sub un control mai strict al preşedintelui Xi Jinping, este în curs de testare a unei focoase nucleare „hipersonice”. „Zboară în spaţiu, având o rază lungă de acţiune, dar apoi face manevre prin atmosferă, fiind capabilă de răsucire şi abatere în carenă la mai mult de o milă pe secundă.”

Nici Statele Unite nu se află mai jos în clasamentul pentru obţinerea puterii nucleare majoritare, după cum se arată şi în articol.

„Administraţia Obama este cu greu în măsură să se plângă în acest caz. SUA este în curs de testare a propriei sale arme hipersonice, dar un experiment în 2014 s-a încheiat cu o minge de foc spectaculoasă. Testele de zbor ar urma să fie reluate anul viitor. Ca parte a procesului de modernizare, Statele Unite planifică, de asemenea, crearea de cinci clase de arme nucleare îmbunătăţite şi la vehiculele de livrare asociate care schimbă direcţia arsenalului american în cea a creării de arme mai mici, indetectabile şi precise.”

Autorii articolului aduc în discuţie necesitatea acestor dezvoltări tehnologice nucleare, care ar putea fi o cauză sau un pretext pentru continuarea acestei curse a înarmării.

„O întrebare-cheie la care ar trebui să răspundă Obama este dacă îmbunătăţirile planificate ale Americii o ajută să conducă în această cursă. Sau Rusia şi China folosesc pur şi simplu stimulii oferiţi de America în acest sens ca pe o scuză pentru a-şi perfecţiona armele pe care le-ar construi oricum?”

Moscova şi Beijing, spun analistii, testează arme spaţiale care ar putea distruge sateliţii militari americani, la începutul unui război nuclear. Ca răspuns, Washingtonul lansează sateliţi de observare spaţială meniţi să descurajeze şi să ajute la combaterea unor astfel de atacuri.

În încercarea de a „reseta” relaţiile cu Rusia la începtului mandatului său în 2009, Obama a insistat pe reducerea echipamentului nuclear, iar Rusia a cooperat în această privinţă prin semnarea acordului „New Start” în 2010, prin care a făcut reduceri „modeste” în privinţa forţelor nucleare strategice. Când însă s-a adus în discuţie reducerea numărului de focoase nucleare la una singură, Rusia a refuzat propunerea şi a început să lucreze la o nouă generaţie de rachete cu rază lungă de acţiune care anexează patru focoase nucleare de la trei cât erau anterior.

William J. Perry, secretar al Apărării în administraţia Bill Clinton şi unul dintre experţii în armament nuclear din Partidul Democrat, s-a declarat îngrijorat că Moscova se va retrage în curând din Tratatul de la 1996 care interzice astfel de teste şi va începe perfecţionarea de noi focoase în explozii subterane.

În luna februarie, Casa Albă a sprijinit proiectul de dezvoltare a unei rachete de croazieră avansate. „Lansată dintr-un bombardier, arma zburătoare zdrobeşte solul pe distanţe lungi şi pentru distanţe lungi şi trece de sistemele de apărare aeriene inamice pentru a sfărâma ţinte”, susţin autorii articolului.

Pentagonul explică astfel de planuri nucleare care includ dezvoltarea de rachete de croazieră ca fiind „esenţiale pentru combaterea agresiunii ruse în Europa de Est”, unde Rusia manifestă tendinţe de extindere, tensiunile amplificându-se la nivel internaţional pe fondul anexării Crimeii în 2014.

Pe de altă parte, nicio putere nucleară majoră nu este mai ameninţată de avansul tehnologiei nucleare americane decât China, spun analiştii.

În raportul de anul trecut al Comisiei de revizuire a securităţii economice dintre SUA şi China, creată de Congresul american, un oficial american care mediază discuţiile pe această temă între cele două state, Christopher P. Twomey, a declarat că Beijingul se simte din ce în ce ameninţat din cauza avansului tehnologic nuclear al Statelor Unite. China vede „planorul hipersonic al Washingtonului” ca pe o ameninţare la securitatea ei, putând ataca China, fără a încălca acordul nuclear, ceea ce complică procesul de evaluare a represaliilor nucleare.

Twomey a declarat ca liderii chinezi au îngrijorări similare cu privire la un număr tot mai mare de interceptoare anti-rachetă de pe navele de război americane din Pacific, precum şi în bazele din California si Alaska.

Pe fondul acestor capacităţi nucleare şi tensiuni, criticii atrag atenţia asupra declanşării unor războaie accidentale, prin folosirea unor tehnici de avertizare prin lansarea de rachete.

Mediafax

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA