AcasăActualitateOPINIE - Ce facem cu Craica? NIMIC. Cine vine acum, înainte de...

OPINIE – Ce facem cu Craica? NIMIC. Cine vine acum, înainte de campanie și alegeri și spune altceva, MINTE

spot_img

DISTRIBUIȚI

Craica și alte asemenea zone defavorizate din Baia Mare nu vor dispărea. Nici nu au cum! Acolo nu sunt niște saci de cartofi pe care poți să îi muți din stânga în dreapta, ci vorbim despre OAMENI. Că majoritatea sunt romi, dar sigur sunt și români și chiar maghiari, este doar un amănunt.

Cine va veni să zică acum, înainte de campania electorală și înainte de alegeri că va rezolva problema Craica, minte. Promite ceva ce nu va putea onora.

Să iei cu forța de pe Craica și din alte zone oameni și să îi muți în altă parte, încalcă niște drepturi, principii, legi. Și foarte bine! Suntem în 2024, totuși…

Dacă azi îi mutăm pe toți cei de pe Craica în altă zonă, nu am rezolvat nimic. Va fi tot sărăcie, vor fi tot zero condiții și la fel, zero șanse de integrare. Și nu facem altceva decât să mutăm o problemă din stânga în dreapta, ba chiar o amplificăm!

Cine vrea să rezolve problema Craica, poate într-un singur fel. Să construiască un cartier social. Atenție, nu un cartier pentru romi, ci un cartier social unde absolut toți, indiferent de etnie, să poată primi locuință decentă, să aibă acces la utilități, să se poată spăla, întreține, împreună cu copiii, pentru a se putea integra în comunitate fără mari probleme.

Asta desigur că nu se poate rezolva în câteva luni, într-un an. Dar dacă cineva vine și face asta, măcar primii pași, la nivel de consultare publică, găsit teren pentru așa ceva, surse de finanțare, atunci da. Putem spune că putem spera la dispariția Craica.

Între timp, nu. Orice alt plan nu este viabil și nu va putea fi realizat. Și ce bine! Doar nu suntem noi niște mici zei care să ne permitem să facem ce vrem cu viața și soarta altora! E suficient ce fac politicienii cu noi toți, români, romi, maghiari și așa mai departe. Ar mai lipsi să poată să ne mute cineva din stânga în dreapta și să nu avem nici un cuvânt de spus!

Vrem să dispară mizeria? Vrem să integrăm romii și alți etnici care considerăm noi că fac probleme? Atunci ne asumăm să îi susținem cu acces neîngrădit la educație, servicii, condiții decente de trai, să poată să facă apoi ei mai departe ce e necesar să trăim cu toții decent, în armonie. Și ideea asta pare ruptă din basme, dar e realizabilă. Restul sunt doar povești politice și scandal.

Annamaria Barbur-Somay

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA