AcasăActualitateSocialPREMIERĂ – Intervenţie chirurgicală laparoscopică la un copil de şase ani efectuată...

PREMIERĂ – Intervenţie chirurgicală laparoscopică la un copil de şase ani efectuată în Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Un băiețel internat cu pancreatită acută se va recupera integral după intervenția chirurgicală laparoscopică efectuată de doctorul Viorel Demian. Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare înregistrează o nouă premieră chirurgicală. Este vorba despre operația laparoscopică făcută în cazul unui băiețel de șase ani, care a suferit o pancreatită acută după traumatism, iar micuțul a ajuns pe masa de operație a șefului Secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, medicul primar Viorel Demian.

„Beneficiile chirurgiei laparoscopice sunt extraordinare. Vorbim de tăieturi fine, de câţiva milimetri, în locul celor clasice, care ajung până la 30 cm, vorbim de un act chirurgical de înaltă precizie, datorită vizualizării pe monitoare a unei imagini mărite de 8 ori. Mai mult, durerile de după operație sunt incomparabil mai mici, astfel că e întotdeauna de preferat în fața chirurgiei clasice, deoarece pacientul se vindecă mult mai rapid, perioada de recuperare este mult mai scurtă și bolnavul se întoarce mult mai repede la stilul său de viaţă. În popor i se spune operație cu laserul, deși termenul nu este tocmai corect. Concluzia, însă, este aceea că operația laparoscopică vine în beneficiul bolnavului, deși foarte puține centre din țară aleg acest tip de intervenție chirurgicală. Motivul este simpu: pentru a face o operație laparoscopică trebuie să faci noi cursuri și specializări, iar o intervenție care ai finaliza-o în 30 de minute, să spunem, dacă mergem pe tăietura clasică, durează 2,5 ore, chiar trei ore prin intervenția laparoscopică, depinde de ceea ce descoperi în organismul pacientului”, a explicat chirurgul.

Revenind la ultima operație laparoscopică la copii care a avut loc în Spitalul Județean Baia Mare, dr. Viorel Demian a explicat că a fost vorba despre un băiețel de numai șase ani care, plecând să își cumpere bomboane de la magazin, a căzut pe scări și a suferit o traumă la pancreas. ”S-a întâmplat sâmbătă, din detaliile oferite de părinți, însă copilul a ajuns la spital abia duminică, atunci când tutorii lui au realizat că starea de sănătate se agravează și durerile cresc în intensitate. Micuțul a fost supus tuturor investigațiilor necesare înainte de a fi adus pe masa de operație luni, 26 octombrie.

A fost prima operație laparoscopică de o asemenea anvergură pe care am realizat-o în Spitalul Județean Baia Mare, motiv pentru care putem să o numim o premieră. La numai 24 de ore de la intervenția minim-invazivă, valorile analizelor micuțului s-au redus de cinci ori, starea lui este stabilă și avem speranța că se va recupera în cel mai scurt timp. Acestea sunt beneficiile medicinii, beneficiile operației laparoscopice. Să oferim pacienților noștri șansa de a se întoarce cât mai curând la o viață normală. Este crezul cu care venim la muncă în fiecare dimineață, este gândul cu care ne punem seara, la somn, osteniți după o zi dificilă, dar fericiți că am mai salvat o viață”, a explicat chirurgul Viorel Demian, medicul-șef al Secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA