AcasăEvenimentOficial: salariul minim se majoreaza

Oficial: salariul minim se majoreaza

spot_img

DISTRIBUIȚI

Salariul minim pe economie in Romania va creste de la 1 ianuarie 2020 la 2230 de lei, potrivit Hotararii de Guvern nr. 935/2019. Efectiv, salariul minim pe economie creste cu 150 de lei. Tariful orar creste de la 12,43 lei/ora in 2019, la 13,327 lei/ora in 2020, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna.

Salariul minim pentru angajatii incadrati pe functii pentru care este nevoie de studii superioare, cu vechime de cel putin un an in domeniu, ramane ee 2350 de lei lunar, ca in 2019.

De la 1 ianuarie, toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii se determina prin raportare la nivelul de 2230 de lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Calculator salariu 2020 iti spune cum se va resimti, concret, aceasta majorare in bugetul si in traiul romanilor, dar si la nivel macro, in economia nationala.

Cine beneficiaza de majorarea salariului minim si ce impact are asupra economiei

Conform autoritatilor, de cresterea salariului minim brut pe tara vor beneficia peste 1,3 milioane de angajati din Romania, adica aproape un sfert dintre salariatii activi.
Cresterea cu 7,2% a salariului minim pe economie a fost rezultatul unei formule de calcul bazate pe rata inflatiei si cresterea reala a productivitatii muncii. De asemenea, s-a tinut cont de factori de corectie in functie de dinamica cresterii economice.

Potrivit unei analize de impact asupra economiei realizata de Guvern, in ultimii ani „majorarea salariului mnim a condus la majorarea costului unitar cu forta de munca si scaderea profitabilitatii firmelor din sectoarele industriei producatoare de bunuri de consum, (…) ceea ce arata ca stabilirea salariului minim brut pe tara, fara luarea in considerare a unor indicatori economici relevanti, poate crea dezechilibru intre munca si capital”. Astfel, firmele au inclinatia fie sa transpuna cresterea costurilor cu salariile in costul bunurilor si serviciilor vandute, pentru a evita o scadere a profitului, fie, un scenariu considerat mai putin probabil, sa isi ajusteze costurile cu forta de munca prin diminuarea numarului de posturi.

Aceeasi analiza arata ca, odata cu cresterea veniturilor salariale, este stimulat consumul final al populatiei, pentru care se estimeaza o crestere cu 0,3%. In acelasi timp, este de asteptat si o majorare a importurilor cu 0,1% si o majorare a cresterii economice de 0,2%.

Ce salariu minim net vor incasa romanii in 2020

La un salariu brut de 2230 de lei pe luna, angajatii vor incasa un salariu minim net de 1347 lei, fata de 1263 de lei, adica o crestere de 84 de lei fata de nivelul anului 2019.

La acest venit brut, salariatului i se vor retine un impozit de 89 lei, CAS (25%) 520 de lei si CASS (10%) 208 lei.

Salariul complet va fi de 2127 de lei, angajatorul datorand statului Contributie Asiguratorie pentru Munca (CAM, 2,25%) de 47 de lei.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA