AcasăLifestyleOchelari vs lentile de contact: cum alegi ce ți se potrivește

Ochelari vs lentile de contact: cum alegi ce ți se potrivește

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/LHaqQkG_mgQ

 

În urma unui control la medicul oftalmolog, tot mai multe persoane află că trebuie să poarte ochelari, în general pentru corectarea unui defect de vedere. Pe lângă ochelari, există și varianta lentilelor de contact, de cele mai multe ori aleasă pe criterii estetice. Totuși, ca să decizi ce se potrivește mai bine nevoilor tale, trebuie să știi care sunt avantajele și dezavantajele atunci când porți ochelari de vedere sau lentile. Principalul aspect de luat în calcul în alegerea ta ar trebui să fie indicațiile sau, după caz, contraindicațiile primite de la specialist.

Care sunt diferențele între lentile de contact și ochelari

Medicul îți va recomanda să porți ochelari de vedere în două situații, fie pentru protecție, în caz de fotosensibilitate, fie pentru a corecta un defect de vedere. În cea de-a doua situație, ochelarii vor avea dioptrii, eventual filtre de protecție UV, iar lentilele lor pot fi de diferite tipuri, în funcție de diagnosticul pus. De cealaltă parte, dacă nu vrei totuși să îi porți, există varianta lentilelor de contact care, la fel ca în cazul ochelarilor de vedere, sunt de mai multe tipuri și se vor alege, de asemenea, după diagnosticul pus de specialis. Ele pot fi cu dioptrii, pentru corectarea defectelor de vedere, sau doar pot proteja corneea, după o intervenție chirurgicală. Lentilele de contact torice, de exemplu, sunt destinate corecției astigmatismului.

 

Există și varianta lentilelor de contact colorate care pot avea dioptrii sau sunt folosite doar pentru estetică, pentru că schimbă culoarea irisului atunci când sunt purtate.

 

Ce trebuie să știi ca să faci alegerea potrivită nevoilor tale

 

Ochelarii de vedere sunt simplu de utilizat și întreținut. Trebuie doar să-i ștergi cu o cârpă moale, pentru a fi curați. Nu au nevoie de substanțe speciale de întreținere și nu prezintă niciun risc de infecții. Totuși, purtarea lor poate deveni incomodă, ca atunci când practici un sport, de exemplu. Alegerea lor se va face după fizionomia fiecărei persoane.

 

De cealaltă parte, lentilele de contact nu vor crea niciun disconfort și merg purtate chiar și atunci când faci sport. Însă, dacă nu sunt întreținute și curățate corespunzător, cu substanțe speciale, ele pot cauza infecții la nivelul globului ocular.

Ochelari de vedere sau lentile de contact, ce să alegi?

Prima regulă ca alegerea ta să fie una potrivită este să ții cont de indicațiile pe care ți le-a oferit medicul în urma controlului oftalmologic. În funcție de diagnosticul pus, el îți va face și o serie de recomandări. Nu te sfii să întrebi când și cum să porți în siguranță lentile de contact.

 

Și bugetul este un element de luat în calcul atunci când iei această decizie. Varianta cea mai accesibilă rămân ochelarii pentru că nu au nevoie de îngrijiri speciale precum lentilele de contact. Și stilul de viață pe care-l duci poate influența decizia ta. Concret, dacă ești o persoană activă care face multă mișcare, aleargă, merge la sală sau la competiții sportive, atunci lentilele vor fi mult mai practice pentru tine. Și criteriul estetic este de luat în calcul. Documentează-te cu privire la ramele de ochelari potrivite pentru fizionomia ta, probează câteva și vezi ce ai putea alege. La lentilele de contact, lucrurile sunt mai simple din punct de vedere estetic, pentru că ele nu se văd atunci când le porți.

 

Consultă-te cu medicul tău și întreabă-l care sunt recomandările și indicațiile sale, apoi cântărește toate celelalte criterii înainte să decizi dacă vei purta ochelari de vedere sau lentile de contact. Orice alegere ai face, ține cont că important este scopul: corectarea defectelor de vedere sau protecția ochilor.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA