AcasăActualitateSocialOAMENII MARAMUREȘULUI - George Opriș, tânărul sighetean a renunțat la orașul natal...

OAMENII MARAMUREȘULUI – George Opriș, tânărul sighetean a renunțat la orașul natal pentru a dezvolta în Baia Mare sportul pe care l-a iubit în copilărie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Împins de la spate de pasiunea pentru baschet, sport pe care l-a practicat și el, George Opriș a înființat în Baia Mare un club pentru tinerii și juniorii care își doresc să practice unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume. A renunțat la cariera sa de sportiv datorită unui club care nu îi oferea un viitor și, alături de colegul său de la acea vreme, Sebastian Man, a pus bazele Baschet Club Municipal Baia Mare. În timp, activitatea sportivă i-a determinat pe reprezentanții clubului să dea credit tinereții, dar și comunității băimărene. Astfel, după aproximativ zece ani de activitate, baschetul băimărean a prins culoare și în Campionatul Național al Ligii I de baschet masculin.


Familia baschetului a devenit astfel una aproape 100% băimăreană, una în care fiecare idee spre dezvoltare și viitor este pusă în practică fără ezitare. Finețea și precizia exercițiilor practicate în această ramură sportivă îi împing de cele mai multe ori pe sportivii băimăreni într-o luptă inteligentă pentru victorie. Dar, în toate aplauzele pe care BCM Baia Mare le primește în ultimele luni de la suporterii lor, reprezentanții clubului nu uită de importanța sportului de masă în unitățile de învățământ din Baia Mare și nici de momentele în care s-au pus primele baze în această ramură.

04

Ce te-a determinat să înființezi Baschet Club Municipal (BCM) Baia Mare?
Ultima echipă la care am activat ca și baschetbalist a fost, în anul 2007, la Vulturii Baia Mare. Proiectul s-a terminat înainte să înceapă, din cauză că nu a avut o strategie pe termen lung. Atunci, împreună cu colegul meu Sebastian Man ne-am dorit să construim un proiect viabil pe 10 ani cu obiectivul de a alcătui un club care să aibă toată piramida formată, adică de la sportivi cu vârsta de 5 ani până la o echipă de seniori care să fie compusă din sportive proveniți din pepiniera proprie. Având în vedere că am jucat baschet de la vârsta de 12 ani la Sighetu Marmației și doi ani mai târziu am fost nevoit să colind țara la numeroase echipe (Cluj, București, Târgu Jiu, Oradea și Iași), mi-am dorit foarte mult să le ofer tinerilor sportivi ai municipiului Baia Mare șansa de a juca baschet la ei acasă și să nu fie nevoiți să plece în diferite localități ale țării.

06

De ce baschet?
Pentru că este un sport care se poate juca la orice vârstă atât afară, cât și într-o sală. Este un sport care necesită costuri minime pentru derulare și care dezvoltă atât inteligența, cât și constituția fizică. Este un sport spectaculos care se practică pe suprafețe reduse. Baschetul în România, în ultimii zece ani, este într-un trend ascendent, fiind pe locul doi pe țară la număr de legitimați și practicanți, după fotbal. În municipiul Baia Mare avem o creștere de la an la an a numărului de practicanți. Astfel, la începutul anului 2016 avem peste 220 de practicanți în cadrul clubului din care 120 de sportivi sunt legitimați. Peste 10 sporturi au făcu parte până acum din lotul național și avem și un antrenor care va participa cu echipa națională a României la Campionatul European.

02

În cadrul clubului vă adresați și sportului de masă. Cât de important este acest segment pentru dezvoltarea activității sportive?
Din punctul nostru de vedere sportul de masă este cel mai important segment pentru dezvoltarea clubului. Sportul de masă stă la baza dezvoltării sportului de performanță și încercăm să derulăm cât mai multe proiecte în școlile din Baia Mare pentru a aduce lumea în sălile de sport ca să practice baschetul. În acest sens, în ultimii cinci ani ne putem mândri cu cele mai multe proiecte derulate la nivel local în rândul cluburilor sportive din municipiu. „Tabăra de baschet” a ajuns anul trecut la cea de-a cincea ediție, iar aceasta a fost cea mai mare tabără organizată la nivel național. La ultima ediție l-am avut invitat pe Justin Darlington, cel mai mare show man. „Noi vrem baschet” sau ”Ora de baschet” sunt alte câteva proiecte importante pe care le-am realizat. În acest an competițional avem trei proiecte importante. Este vorba despre „Un baschetbalist în școala ta”, „BCM Baia Mare în liceul tău” și „BCM PRofessional”. În cadrul primelor două proiecte componenții echipei de seniori participă la orele de educație fizică pentru a populariza baschetul și pentru a-i îndemna pe elevi să practice sportul. „BCM PRofessional” este un proiect în cadrul căruia liceenii din municipiul Baia Mare desfășoară acțiuni de voluntariat în cadrul clubului pe ramură de promovare. Acesta, alături de proiectul „BCM în liceul tău” sunt coordonate de Tudor Bîrlea, elev al Colegiului Național „Gheorghe Șincai”. Pe lângă calitățile sale sportive (locul II și III în cadrul Campionatului Național de Juniori), Tudor este și un elev cu performanțe la învățătură, el fiind olimpic național la engleză. În ceea ce privește sportul de masă ne dorim ca în vara acestui an să derulăm câteva proiecte inedite. Având în vedere că Primăria Baia Mare a realizat terenuri de baschet în cartierele băimărene, ne dorim ca sportivii de la echipa de seniori BCM Baia Mare să interacționeze prin jocuri specifice vârstei cu localnicii. De asemenea, dorim să continuăm tradiția „Taberei de baschet”. În cadrul proiectului „BCM PRofessional” ne dorim să ne mărim efectivele pentru a putea să avem cât mai multe proiecte pentru popularizarea baschetului.

09

Echipa de seniori s-a înscris în acest sezon competițional în Campionatul Național și urmează un trend ascendent în clasament. Care sunt obiectivele echipei BCM Baia Mare și ce înseamnă baschetul la acest nivel?
Echipa BCM Baia Mare s-a înființat datorită sprijinului oferit de Administrația Publică Locală, prin dorința de a păstra tinerii sportivi de perspectivă în municipiul Baia Mare. Echipa este formată din 11 sportivi băimăreni dintre care opt proveniți din pepiniera proprie, doi români din alte localități ale țării și doi sportive americani. De asemenea, întreg staff-ul tehnic este format din băimăreni. Suntem o echipă tânără, cu dorință de afirmare, care reușește să aducă de la meci la meci mai mulți susținători alături de ea. În cadrul Campionatului Național de Liga I pentru primul an rezultatele sunt neașteptat de bune reușind să ne calificăm în faza semifinală de promovare în Liga Națională de Baschet Masculin. Pentru viitor ne dorim ca această echipă să nu fie una pasageră în baschetul masculin, ci să devină o echipă de tradiție pentru România.

Ce sfaturi le-ai da unui tânăr care vrea să îmbrățișeze o carieră sportivă?
Un tânăr care dorește să devină sportiv trebuie să muncească cu zâmbetul pe buze astfel încât ca în momentul în care își încheie cariera să nu aibă nimic ce să își reproșeze. Pot spune că un tânăr baschetbalist trebuie să persevereze atât în educație, cât și în sport, dovadă în acest sens fiind sportivii care evoluează în NBA care majoritatea dintre ei au la bază studii superioare.

Din punctul tău de vedere, al unui fost sportiv de performanță, meciul din teren este mai dificil decât ceea ce fac sportivii înafara arenei de joc?
În baschet, sportivii care duc o viață extra sportivă echilibrată reușesc să se impună și în sportul de performanță. Rolul echipelor de junior și al formatorilor este să educe tânărul pentru ca la vârsta când face pasul la echipele de seniori să fie un sportiv matur din toate punctele de vedere.

08

Ce oferă baschetul în plus față de alte ramuri sportive?
Toate disciplinele sportive sunt frumoase și recomandate să fie practicate pentru o viață sănătoasă și disciplinată. Într-adevăr, din punctul meu de vedere, baschetul este un sport complex recomandat tuturor persoanelor. În sălile de baschet, la nivel european, se regăsesc spectator și practicanți cu o cultură sportivă civilizată.

01

Cum crezi că va evolua fenomenul baschetbalistic în municipiul Baia Mare în următorii cinci ani?
În următorii cinci ani ne dorim ca la nivelul municipiului Baia Mare baschetul să se regăsească printre principalele ramuri sportive. La numărul de sportivi ne dorim să oferim câți mai mulți jucători din Baia Mare lotului național de seniori. Și, de ce nu, în cinci ani să reușim ca echipa de seniori BCM Baia Mare să poată lua pulsul primei divizii. Pentru îndeplinirea acestor vise sperăm să avem aceeași pasiune ca și până acum și să muncim de două ori mai mult toți cei care suntem angrenați în familia baschetului băimărean.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA