AcasăActualitateSocialOAMENII MARAMUREȘULUI - Gabriela Hofer, modelul de succes al femeii care s-a...

OAMENII MARAMUREȘULUI – Gabriela Hofer, modelul de succes al femeii care s-a impus de multe ori într-o lume condusă de bărbați (GALERIE FOTO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

În urmă cu câțiva ani devenea prima femeie viceprimar al municipiului Baia Mare. Astăzi a „dezbrăcat” haina politică a partidului care a propulsat-o în această funcție și se dedică exclusiv comunității băimărene.

A făcut pasul spre comunitate din prima zi în care a pășit pe treptele administrației locale, iar decizia de a susține nevoile celor de lângă ea a „costat-o” excluderea din partid. A trecut peste acest moment cu fruntea sus și astăzi experiența dobândită în cadrul administrației băimărene a determinat-o să meargă mai departe și să susțină dezvoltarea unui oraș spre un proiect măreț, acela ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021. Alături de oamenii care au demarat acest plan major de dezvoltare a municipiului, Gabriela Hofer oferă zilnic o mână înspre comunitate. O mână spre ajutor, o mână spre implementare corectă și o mână spre nevoile semenilor.

A pășit în politică în anul 2002 și alături de colegii din partidul din care făcea parte, Gabriela Hofer a demarat proiecte menite să ajute și să răspundă nevoilor comunității. Astăzi este alături de Cătălin Cherecheș, făcând parte din echipa acestuia. Gabriela Hofer a întins și acum o mână spre comunitate, o mână înspre Coaliția pentru Baia Mare, o platformă din partea căreia candidează la un mandat de consilier local.
Gabriela Hofer a acceptat să ne spună ce înseamnă să te impui ca și femeie într-o lume condusă de cele mai multe ori de către bărbați.

În primul rând cine este Gabriela Hofer, omul care deși ani buni și-a desfășurat activitatea în administraţia locală a decis să rămână în continuare alături de proiectele derulate pentru comunitate?
Aveam peste 30 de ani și am simţit că trebuie să ajut comunitatea. Alături de mine am avut și am mereu familia. În 2002 am luat această decizie de a intra în politică. Sunt o fire activă și îmi place în primul rând să ajut oamenii. Caut rezolvări pentru problemele pe care le au. Noi, femeile, avem un simţ dezvoltat pentru latura socială, așa că este păcat să nu facem în așa fel încât să fim alături de comunitate și mai ales să ne implicăm activ în ceea ce înseamnă dezvoltarea acesteia. La vremea respectivă aveam un lanţ de magazine, așa că nu se punea nicio clipă problema de a intra în politică pentru a-mi rotunji veniturile, dimpotrivă. Împreună cu soţul meu am învăţat să am în vedere bunul mers al familiei, să îmi sprijin copiii pentru a reuși să se descurce pe picioarele lor și mai ales să fie OAMENI. Respectul, bunul simţ, dar și curajul cred eu că trebuie să fie învăţate de orice om pentru că doar așa reușești în viaţă.

În ce moment ați decis să intrați în viața politică și cea publică și cu ce gânduri?
Așa cum am spus la vremea respectivă, îmi doream să ajut și am decis să mă înscriu în Partidul Social-Democrat. Mi se pliau convingerile și idealurile pe care acest partid politic le avea pentru oameni. Nu am stat prea mult pe gânduri și am făcut acest pas important în cariera mea. Am fost primită cu încredere și așa am reușit să dezvolt nenumărate proiecte pentru comunitate, în special pentru persoanele vârstnice, dar și pentru elevii care provin din familii defavorizate și care nu au renunţat la școală din dorinţa de a reuși în viaţă. Curajul și speranţa lor îţi dau ambiţia necesară ca și tu să te implici, să mergi mai departe. Am avut alături de mine femeile, dar și bărbaţii care au înţeles cât de multe avem noi de dăruit comunităţii.

Cum ați descrie politicul, dar și viața dedicată comunității? Care sunt diferențele între ele și dacă există asemănări între cele două?
Știm cu toţii că pentru a reuși să te impui în comunitate ai nevoie de sprijin politic. Trebuie să existe linii comune pentru ca proiectele pe care le ai să poată fi implementate. Toate proiectele de hotărâre sunt discutate mai întâi în comisiile de specialitate ca apoi să fie aprobate de către consilierii locali și mai apoi să se aloce fondurile necesare pentru a deveni viabile. Cred cu convingere că este nevoie de seriozitate pentru că doar așa, privind lucrurile în acest mod, poţi să “dezbraci” la un moment dat haina politică și să judeci ce este mai bine pentru comunitate. Nu poţi să respingi un proiect doar pentru că nu îţi place culoare politică a primarului, de exemplu, ci trebuie să privești argumentele care ţi se aduc la cunoștinţă. Doar după ce pui totul în balanţă ai posibilitatea să iei decizia corectă. Să nu uităm că electoratul este cel care ne sancţionează din patru în patru ani în cazul în care nu am reușit într-un mandat să demonstrăm că ne pasă de comunitate. În cazul în care el apreciază că ţi-ai făcut treaba cum trebuie îţi acordă o continuitate pentru a-ţi duce la bun sfârșit proiectele pe care le-ai început.

Ați fost prima femeie viceprimar al municipiului Baia Mare și nu sunteți deloc străină de administrația locală. Care este proiectul care v-a rămas aproape de suflet și de ce?
A fost o provocare pentru mine acceptarea funcţiei de viceprimar. Veneam după un mandat de consilier local din partea PSD, 2004-2008. Am avut curaj și mai ales siguranţă că totul va decurge bine. Bucuria mea a fost imensă în momentul în care am găsit în primarul Cătălin Cherecheș un sprijin și mai ales încrederea pe care mi-a insuflat-o. Cătălin Cherecheș face parte dintre bărbaţii care înţeleg care este rolul femeii în societate. Mi-a spus clar că este nevoie de o femeie în conducerea administraţiei publice locale și mi-a încredinţat partea de social pentru că asta a considerat că mi se potrivește, fiind în primul rând părinte, mamă a doi copii minunaţi și soţie. Totodată, Dumitru Matei, președintele PSD Baia Mare, a fost cel care m-a asigurat de tot sprijinul sau pentru a reuși să fiu sigură pe mine că voi reuși. Cel mai important proiect cred că a fost Centrul de Educaţie Timpurie Curcubeu. Am avut bucuria de a da șansă unui grup de 40 de copii din familii vulnerabile la educaţie. De a oferi un sprijin părinţilor să se integreze în societate, să își găsească un loc de muncă, de a avea acces la servicii sociale. Multe familii nu cunosc care sunt drepturile pe care le au, dar nici obligaţiile pe care trebuie să le respecte. Proiectul pilot se va extinde cu siguranţă și la nivelul altor localităţi din Maramureș și de ce nu în alte judeţe din România.

Lumea vă cunoaște și din prisma unui om de afaceri. Dacă ați face o paralelă între activitatea privată și administrația publică unde sunt cele mai mari probleme?
Probleme sunt peste tot, însă trebuie să găsim și soluţii în așa fel încât România să se îndrepte înspre direcţia pe care o dorim cu toţii. Pot spune că în ambele segmente este nevoie de seriozitate și implicare totală. Nu există sorţi de izbândă dacă nu te bazezi pe tine, dacă pasezi doar responsabilitatea dintr-o parte în altă nu ai cum să reușești în viaţă. Dacă ne uităm puţin la municipiul Baia Mare nu avem cum să nu vedem schimbarea din ultimii ani. S-au creat multe spaţii de joacă, s-au finalizat grădiniţe și creșe care sunt atât de necesare pentru comunitatea noastră, avem spaţii verzi îngrijite. Asta înseamnă că primarul și-a făcut cum trebuie treaba. Nu ai cum să vezi rezultatele în timp scurt. Totul este să lucrezi în echipă, să îţi asumi anumite riscuri, dar mai ales să ai curaj de a te implica. Cătălin Cherecheș a venit cu un proiect foarte ambiţios: Baia Mare Capitală Culturală Europeană 2021. Asta se construiește în timp. Nu avem cum să cerem ca totul să se finalizeze peste noapte. Dar băimărenii văd schimbările în bine care s-au realizat în acești ani în orașul nostru. Cătălin Cherecheș a dat încredere tinerilor și iată, împreună cu ei, a reușit să construiască. Nu i-a uitat nici pe seniori. În fiecare cartier au loc întâlniri pentru a simţi pulsul societăţii, pentru a vedea problemele pe care le au oamenii, pentru că împreună cu ei să gândim și să găsim rezolvare. Nu s-a făcut nimic într-un an sau doi, ci pe perioadă îndelungată. Coaliţia pentru Baia Mare dă și are nevoie de încredere.

Ce a însemnat să vă împărțiți între viața de familie și cea publică?
Nu am simţit niciodată că mă împart între viaţa de familie și cea publică. Asta pentru că mereu soţul mi-a fost alături, iar copiii au înţeles cât de important este să ajuţi și să sprijini comunitatea. Așa că s-au implicat și ei în acţiunile pe care le-am desfășurat pe plan administrativ sau politic. M-am bucurat mereu de susţinere și asta contează foarte mult. Și copiii pot să ajute, să vină cu o idee bună pe care mai apoi să o pui în practică. De fiecare dată când am dăruit pachete de Crăciun, de Paști, când am răsplătit efortul femeilor din cadrul organizaţiei social-democrate, familia mi-a fost alături. S-au implicat cot la cot cu mine.

În opinia dumneavoastră cei din administrația publică ar trebui să fie funcționari publici și să nu mai fie aleși politic sau nu? De ce?
În momentul de faţă avem nevoie de funcționari publici, dar și de oameni politici. Asta pentru că toate directivele vin de la Guvern către teritoriu. Așa că nu ai cum să te descurci dacă nu ai sprijin politic. Însă totul trebuie gândit prin prisma bunăstării comunităţii. Politicul nu trebuie să se implice mai mult decât situaţia o impune. Administraţiile publice locale trebuie sprijinite să se dezvolte, politicul nu are dreptul că acolo unde un primar se descurcă să nu îl lase să își facă treaba așa cum trebuie. Cred că implicarea politică trebuie făcută până la un anumit punct. Eu consider că oamenii politici au un rol important pentru comunitățile pe care le reprezintă. Parlamentarii trebuie să fie uniţi și să atragă fonduri pentru că cei care i-au votat să aibă un trăi mai bun. Să ne uităm la faptul că Uniunea Europeană ne da fonduri importante pentru a ne dezvolta. Aici ar trebui ca politicul să fie mai aproape de oameni. Să lase interesul personal pentru cel al majorităţii.

De ce sunt atât de puține femei care se implică în activitatea politică și cea administrativă?
Dacă ar fi să privim lucrurile cu obiectivitate nu avem cum să nu vedem că femeile sunt foarte buni manageri. Peste 90% dintre familii sunt gestionate de femei cu sprijinul bărbaților. Eu sunt un exemplu clar că femeile pot să reușească în ambele planuri. Trebuie însă înţelegere, curaj și mai ales răbdare. Acolo unde familiile sunt sudate femeile reușesc să se impună în viaţa profesională. Politica și administraţia publică locală pot fi privite ca și o carieră. Mă bucur că în ultimii ani, iată, nu doar în România, ci peste tot în lume, femeile sunt mai curajoase și reușesc să își depășească condiţia, să își descopere noi limite. Cei mai inteligenţi sunt bărbaţii care înţeleg să ne încurajeze și mai ales să ne sprijine, să nu ne privească cu inferioritate, ci de la egal la egal. Așa cum noi îi sprijinim pe ei pentru a avea o carieră de succes și noi merităm acest lucru. În momentul în care se va înţelege acest lucru vom vedea un număr egal de femei cu cel al bărbaților și în politică.

Cum ați descrie municipiul Baia Mare?
Îmi sunt dragi oamenii acestui oraș. Aici m-am format, aici am crescut și văd zilnic mândria cetățenilor că sunt băimăreni, că sunt din Maramureș. O dovadă vie faptul că noi, maramureșenii, mai îmbrăcăm portul popular fără o falsitate, ci cu o mândrie aparte. Oameni simpli, însă cu suflet bun, cald, deschiși la minte și gata să îţi sară în ajutor ori de câte ori este nevoie. Cu siguranţă datorită lor vom reuși să devenim Capitală Cultural Europeană 2021. Deopotrivă tinerii și seniorii se implică activ în viaţa de zi a urbei noastre. Sunt mereu prezenţi la activităţile culturale, sociale, dau dovadă de solidaritate. Asta cred că este cel mai important atu pe care îl avem noi, băimărenii.

Ce face Gabriela Hofer când lasă deoparte viața publică?
Îmi place ca puţinul timp liber pe care îl am să îl petrec alături de familie. Gătitul este una dintre pasiunile pe care le am și care, cu mâna pe inimă va spun, este lăudată de soţ și copii și nu numai. Îmi plac reţetele tradiţionale, dar asta nu înseamnă că nu sunt deschisă să încerc și noi provocări. Trăim într-o lume în care avem acces la informaţii, așa că mă folosesc de acest lucru. Cititul este o pasiune pe care o am din copilărie, așa că seara nu adorm înainte de a citi câteva pagini dintr-o carte. Mai am obiceiul de a reciti anumite romane care mi-au plăcut. Împreună cu familia mergem la film. Este un mod plăcut de a simţi cu adevărat că îi ai pe cei dragi alături de tine. Tricotez și mă implic în treburile gospodărești. Cu siguranţă familia este cea care îmi dă curajul de a merge mai departe și energia pozitivă de care am nevoie zi de zi.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA