AcasăActualitateSocialO REȚETĂ CLASICĂ - Zacuscă de vinete

O REȚETĂ CLASICĂ – Zacuscă de vinete

spot_img

DISTRIBUIȚI

O REȚETĂ CLASICĂ Puțini sunt cei care ar refuza o felie de pâine proaspătă unsă cu una dintre cele mai delicioase preparate puse pentru la iarnă, zacusca. Rețetele sunt cu sutele și diferă de la o zonă la alta, de la o țară la alta. Pentru că da, zacusca nu se face doar la români sau la maghiari, ci chiar și în Serbia, unde este numită Ajvar sau în Bulgaria, unde se numește Lutenica.

 

În funcție de regiunie și în România diferă rețetele pe baza cărora se pregătește deliciosul preparat. Ingredientele de bază sunt totuși cam aceleași: vinete și gogoșari copți, suc de roșii, ceapă, sare, piper și foi de dafin.

Cel mai indicat este să coacem legumele la foc de lemne și să fierbem amestecul în cantitate mare pentru că astfel gustul va fi mai bun. Și pe aragaz se poate fierbe o zacuscă bună, însă este de preferat ca aceasta să fie făcută afară, pe foc de lemne. Iată una dintre cele mai clasice și delicioase rețete de zacuscă.
Ingrediente pentru aproximativ 10 – 12 borcane de 400 de ml:
  • 5kg vinete
  • 3kg gogoșari
  • 3kg ardei capia
  • 1kg ceapă
  • 2 litri suc de roșii
  • 1 litru ulei de floarea soarelui 
  • sare, piper boabe, frunze de dafin, cimbru

Coace vinetele, gogoșarii și ardeii capia. Poți să faci asta, afară, pe grătar sau în cuptor, în tăvi tapetate cu folie de aluminiu. Diferența va fi timpul în care vei termina de copt întreaga cantitate. Curăță toate legumele coapte, idepărtează cozile și semințele și lasă-le în boluri să se răcească. Toacă mărunt legumele fie cu mâna, fie într-un robot de bucătărie și nu arunca sucul pe care îl lasă.

Toacă mărunt ceapa și călește-o într-o oală mare în uleiul de floarea soarelui. Când devine aurie și se înmoaie, adaugă vinetele, gogoșarii și ardeii capia tocați și sucul lăsat de legume. Lasă-le să dea în clocot și fierbe-le la foc mic spre mediu timp de 20-25 de minute. Adaugă sucul de roșii, frunze de dafin și cimbru. Lasă totul să fiarbă până când uleiul se ridică la suprafață. Condimentează cu sare și piper după gust, amestecă bine și stinge focul.

Încinge cuptorul la 170C. Între timp, zacusca se va fi răcit puțin. Toarna-o în borcanele pregătite. Pune borcanele pe o tavă și baga-le in cuptorul incins. Lasă-le timp de o oră, apoi scoate-le, pune capacele strânse cât de bine și acoperă-le cu un prosop gros.

Se spune că zacusca devine mai bună la gust abia după o lună, așa că pune borcanele în locuri răcoroase și nu te atinge de ele câteva săptămâni.

Sursă info.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA