AcasăActualitateSocialO precizare importantă: pensionarii nu trebuie să mearga la Casa de Pensii...

O precizare importantă: pensionarii nu trebuie să mearga la Casa de Pensii pentru scutirea de CAS! Decizia nu se aplică retroactiv, deci nu se restituie banii!

DISTRIBUIȚI

Zeci de mii pensionari au reclamat în instanţe şi au cerut deja Caselor de pensii să nu li se mai oprească contribuţii la Sănătate. Reprezentanţii caselor de pensii spun că au o avalanşă de cereri prin care pensionarii solicită încetarea reţinerii contribuţiei la Sănătate şi restituirea sumelor reţinute.
Decizia  Curţii Constituţionale le dă câşig de cauză, însă doar parţial. Mai exact, CC a decis că pensionarii cu venituri mai mari de 740 de lei nu vor mai plăti contribuţia la asigurările de Sănătate de 5,5% pe întreaga pensie, ci doar pe diferenţa de bani care depăşeste plafonul minim.

„Mai concret, pentru o pensie de 900 de lei, spre exemplu, se deduce 740 de lei, iar cota de 5,5%, contibuţie la Sănătate, se calculează pentru diferenţa de la 740 la 900 de lei, nu pentru întreaga sumă, ca până acum. Decizia nu se aplică retroactiv, ci numai după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Noua modalitate de calcul se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii din categoria avută în vedere, aşa că nu e nevoie de depunerea unor cereri. După publicarea în Monitorul Oficial a deciziilor Curţii, Casa Naţională de Pensii va proceda la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestora. Pensionarii nu vor primi bani retroactiv. Dispoziţiile Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că 5,5% se aplică numai asupra veniturilor ce depăşesc 740 de lei”, a declarat Lucica Pop, director executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA