spot_img
AcasăActualitateSocialO NOUĂ „REALIZARE” – Maramureșul, pe locul 3 în țară în topul...

O NOUĂ „REALIZARE” – Maramureșul, pe locul 3 în țară în topul numărului de muncitori necalificați angajați

DISTRIBUIȚI

Cele mai numeroase ocupaţii din România sunt cele care presupun muncă necalificată, aproape jumătate din forţa de muncă din ţară este plătită cu sau aproape de salariul minim, iar promisiunile majorărilor salariale pentru bugetari au dus la o migraţie către aceste posturi.

Topul primelor 10 ocupaţii din România ca număr de muncitori este alcătuit din forţă de muncă necalificată, iar ponderea muncitorilor necalificaţi în total angajaţi a continuat să crească şi anul trecut, arată un studiu al Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) privind dinamica industriei angajatoare din România, în perioada 2016-2017, potrivit Adevărul.ro.

Pe fondul creşterii costurilor salariale şi a majorărilor repetate ale salariului minim, perioada 2016-2017 a adus o încetinire a ritmului de creştere a ponderii muncitorilor necalificaţi în total forţă de muncă, de la 15,10% la 15,20%, spre deosebire de perioada 2015-2016, când creşterea a fost mult mai accentuată, de la 14,12% la 15,10%.

Cu toate acestea, România se caracterizează în continuare printr-o pondere relativ ridicată a lucrătorilor necalificaţi în total angajaţi, urmare a faptului că industria prelucrătoare se concentrează, cu precădere, în domenii industriale cu productivitate scăzută şi cerinţe reduse de calificare a forţei de muncă.

Un exemplu reprezentativ în acest sens îl constituie structura economică a 3 judeţe care înregistrează cea mai ridicată pondere a muncitorilor necalificaţi în total personal: Bistriţa-Năsăud (28,30%), Bihor (24,14%) şi Maramureş (24,06). Judeţul Argeş este lider naţional în ceea ce priveşte munca calificată: 20,20% dintre salariaţi sunt muncitori calificaţi şi asimilaţi, în timp ce alţi 20,12% sunt operatori la instalaţii şi maşini sau asamblori de maşini şi echipamente.

Citește continuarea articolului pe Adevărul.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA