AcasăNews AlertO NOUĂ PISTĂ - Trei eşantioane minerale aproape identice cu cel furat...

O NOUĂ PISTĂ – Trei eşantioane minerale aproape identice cu cel furat de la Muzeul de Mineralogie, vândute pe internet

spot_img

DISTRIBUIȚI

Trei eşantioane minerale, respectiv trei calcite sferice asemănătoare cu cel furat în urmă cu doi ani de la Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” au fost vândute pe un site specializat în astfel de tranzacţii, wwww.fabreminerals.com. Din păcate, fiind vorba despre o tranzacţie încheiată deja, pagina de internet nu mai furnizează date legate de preţ sau data la care mineralele au fost vândute.

Întrebat dacă unul dintre cele trei eşantioane ar putea să fie calcitul furat de la Muzeu, directorul instituţiei, după ce a analizat îndelung fotografiile de pe site, şi-a exprimat opinia.

„Am văzut într-adevăr că pe un web-site de comercializare a eşantioanelor minerale şi a florilor de mină în particular s-au vândut trei piese, eşantioane minerale, asemănătoare cu eşantionul care a fost sustras în urmă cu doi ani din spaţiile muzeului nostru. Cele trei piese, într-adevăr, sunt din aceeaşi categorie, în sensul că prezintă concreşteri de cristale romboidice de calcit cu formă aproximativ sferoidală, având culoare, din nou, aproximativ jumătate albă şi jumătate neagră datorită incluziunilor de Boulanjerit, în principiu, pe care le conţin”, a spus Ioan Denuţ, directorul Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

Calcite-MP58AC2fm„Totuşi forma celor trei eşantioane, în comparaţie cu piesa care a fost sustrasă din cadrul muzeului nostru ne face să menţionăm faptul că nu pot să reprezinte piesa care a fost sustrasă deoarece piesa noastră avea o regularitate mult mai clar exprimată, în sensul că forma sferoidală era mult mai apropiată de cea ideală, să spun aşa, şi de asemenea simetria celor două jumătăţi de culoare albă şi neagră era mult mai bine evidenţiată faţă de piesele care au fost comercializate”, a mai spus directorul.

În noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2014, sâmbăta spre duminică, la ora 3.00, din expoziția permanentă a Muzeului de Mineralogie, de la etajul clădirii de pe b-dul Traian nr. 8, era sustrasă prin efracție una dintre cele mai valoroase piese din colecția Muzeului și a patrimoniului cultural național mobil – concreșterea sferoidală de calcit, cu diametru de 8 cm, jumătate de culoare albă, jumătate neagră.

calcite-Herja-Mine-stolen-from-mineralogy-museum-scaled-800x600Infractorul, la adăpostul nopții, a escaladat zidul din spatele clădirii Muzeului, a pătruns în interior pe casa scărilor spărgând unul dintre geamuri și apoi în sala de expoziție printr-un spațiu extrem de îngust situat între ușa protejată cu gratii și peretele exterior, spărgând un alt geam. Activarea unui senzor de mișcare a condus la declanșarea alarmei, dar spărgătorul nu a avut nevoie decât de 13 secunde pentru a sparge geamul vitrinei gros de 10 mm, a furat eșantionul și a părăsit clădirea. Din păcate, echipa de intervenție sosită imediat la fața locului de la firma contractantă a acestor servicii, a fost informată eronat de către agentul de pază că ar fi fost o alarmă falsă, astfel că nu s-a făcut verificarea în acel moment, iar furtul nu a fost constatat decât dimineața când, la efectuarea schimbului, s-a derulat procedura de predare-primire.

„Ne-am bucura enorma ca piesa respectivă să ajungă din nou în muzeul nostru şi să fie expusă publicului vizitator, în special datorită unicităţii pe care o reprezenta aşa cum spuneam datorită formelor foarte regulate pe care le deţinea. În principiu, ştim că Poliţia continuă ancheta demarată în urmă cu doi ani atât prin cercetări în ţară cât şi în străinătate. O să-i informăm cu privire la vânzarea care s-a produs şi poate că ei vor considera că este informaţie importantă şi vor continua cercetările şi în acest sens, urmărind şi comerţul electronic care se face cu aceste eşantioane minerale”, a mai spus Denuţ.

Întrebat cât ar putea să coste piesa subtilizată de la muzeul pe care îl conduce, Denuţ a precizat că preţul ar putea varia.

”Aceste eşantioane minerale au o valoare de piaţă care este greu de estimat. Trebuie mers la aceste târguri internaţionale şi acolo se poate clar aprecia valoarea reală. Sunt comercianţi care spun că o asemenea piesă ar putea ajunge la 50.000 de euro dar cred că valoarea ei mai aproape de realitate ar fi, probabil, ceva mai mult de 10.000 de euro”, a mai adăugat acesta.

Ancheta demarată în urmă cu doi ani de către Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș este în curs de desfășurare, neexistând în momentul de față informații sau rezultate parțiale care să poată fi prezentate public. La Muzeu, însă, s-a decis ca la expozițiile ce vor conține pe viitor și piese de tezaur paza să fie dublată.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA