AcasăOPINIIO necesară punere la punct. Valer Marian, senator de Satu Mare, către...

O necesară punere la punct. Valer Marian, senator de Satu Mare, către premierul ungar: Ciocu’ (mai) mic, Viktor-baci!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Autorităţile române au avut o poziţie promptă, fermă şi principială în problema reînhumării rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului profascist maghiar Nyiro Jozsef, plănuită de Parlamentul Ungariei în data de 27 mai a.c. la Odorheiu Secuiesc. Autorităţile române au refuzat să permită intrarea pe teritoriul ţării noastre atât a sicriului cu rămăşiţele pământeşti cât şi a urnei funerare cu cenuşa contestatului defunct.
Ministerul Afacerilor Externe a motivat în mod concludent refuzul de reînhumare arătând că activitatea politică a lui Nyiro Jozsef din perioada 1941-1945 indică o atitudine de extremă-dreapta, profascistă, antisemită şi antiromânească. Prefectura judeţului Harghita a atacat imediat în contencios administrativ adeverinţa de reînhumare eliberată de primarul oraşului Odorheiu Secuiesc. Poliţia şi Parchetul şi-au făcut datoria percheziţionând autoturismul în care se bănuia că un reprezentant diplomatic al Ungariei aducea urna funerară cu cenuşa lui Nyiro Jozsef.

O poziţie fermă a avut de la început primul ministru Victor Ponta, care a arătat că Guvernul României a considerat inacceptabilă solicitarea referitoare la reînhumarea pe teritoriul ţării noastre a lui Nyiro Jozsef, o persoană recunoscută pentru poziţiile sale antiromâneşti, antisemite şi profasciste. În acest context, şeful Guvernului României a apreciat drept regretabilă implicarea directă în această acţiune şi în campania electorală din ţara noastră a forţelor politice extremiste, a preşedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, şi a partidului de extremă-dreapta Jobbyk, Gabor Vona. Reînhumarea făcea parte din campania electorală a preşedintelui Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban.
Românii şi maghiarii, dar nu numai, trebuie să ştie cine a fost Nyiro Jozsef, supranumit “apostolul secuilor” şi cunoscut militant al Ungariei Mari. Preot, scriitor şi ziarist, Nyiro a fost, potrivit unor surse istorice, fondatorul şi căpetenia unei grupări paramilitare teroriste, constituită din elemente declasate, şovine şi fasciste care au atacat, incendiat şi ucis români la Cluj în septembrie 1940, după cedarea Transilvaniei de Nord în urma Dictatului de la Viena. Oamenii lui Nyiro au ţinut sub teroare Clujul în septembrie 1940, atât înainte cât şi după instaurarea administraţiei maghiare, atacând inclusiv Episcopia Greco-Catolică şi atentând la viaţa marelui episcop Iuliu Hossu. Pentru aceste “merite” , Nyiro a primit distincţia “Coroana Corvin”, înfiinţată de către Miklos Horthy, şi a fost ales deputat în Parlamentul Ungariei, motiv pentru care s-a mutat la Budapesta, unde a fost redactor şef la două ziare de extremă-dreaptă, cu atitudine vădit antisemită (Magyar Ero şi Magyar Unner). După lovitura de stat din 15 octombrie 1944, Nyiro Josef şi-a continuat activitatea în Parlamentul de la Sopron, care a adoptat legislaţie antisemită, şi a susţinut activitatea guvernului fascist a lui Szalai Ferenc. După război, Nyiro a fost declarat criminal de război în Ungaria şi a emigrat în Spania, unde şi-a găsit sfârşitul în 1953.

Având în vedere trecutul său fascist notoriu, este de neînţeles şi de neacceptat atitudinea Parlamentului Ungariei care a decis deshumarea rămăşiţelor lui Nyiro de la Madrid şi a plănuit o reînhumare fastuoasă pe teritoriul României, respectiv la Odorheiu Secuiesc. Și mai de neînţeles şi de neacceptat sunt declaraţiile impertinente făcute duminică la Odorheiu Secuiesc de preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, pe care le citez : “ Am văzut din partea guvernului român un şir de reacţii isterice, paranoice şi, în acelaşi timp, comice:  “Noul guvern român, prin faptul că a împiedicat înmormântarea scriitorului Nyiro Jozsef şi a organizat o adevărată vânătoare pentru rămăşiţele pământeşti ale acestuia, a jucat cartea maghiară pentru a distrage atenţia de la grava situaţie economică a ţării”. Cea mai gravă şi jignitoare este următoarea afirmaţie a şefului Parlamentului de la Budapesta : “În Secuime creşte o nouă generaţie de Nyiro Jozsef”. Fost şef al serviciilor secrete ungare şi om de încredere al premierului Viktor Orban, Laszlo Kover confirmă şi prin aceste declaraţii că este un susţinător al extremismului maghiar din România, Slovacia şi Serbia. Fiindcă nu este la prima declaraţie de acest fel, ar trebui să i se mai reteze din fumuri (şi chiar din mustaţă) acestui Kover, inclusiv prin declararea sa ca persona non grata în România. De altfel, premierul Victor Ponta a avertizat că atitudinea preşedintelui parlamentului ungar este de neacceptat: “Nu poate fiecare totuşi să-şi facă de cap pe teritoriul României şi să aducă onoruri unei persoane recunoscute în mod oficial ca având atitudini şi acţiuni antiromâneşti, antisemite, profasciste”. Inclusiv reprezentanţi ai Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington au confirmat că Nyiro Jozsef “ a făcut parte din facţiunea virulent pronazistă a fascismului maghiar, împreună cu care a fugit din Ungaria”. Este absolute de neînţeles şi regretabil cum a putut să fie anterior de acord cu reînhumarea acestui fascist guvernul condus de istoricul Mihai Răzvan Ungureanu.

După acest incident reprezentaţii statului maghiar ar trebui să înţeleagă că a venit timpul să renunţe la atitudini şi declaraţii imperioase şi imperiale la adresa României şi a românilor. Într-un asemenea context, nu sunt admisibile criticile exprimate în ultimile săptămâni de mai mulţi lideri de la Budapesta, în frunte cu premierul Viktor Orban, referitoare la decizii ale noului guvern de la Bucureşti în probleme de politică internă, cum ar fi anularea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei linii de învăţământ în limba maghiară la UMF Târgu Mureş sau adoptarea sistemului de vot uninominat pur. Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, un alt om de încredere al premierului Orban, a ajuns să ameninţe voalat că schimbarea strategiei României faţă de maghiarii din Transilvania ar putea pune punct reconcilierii româno-maghiare din ultimii ani, lăsând să se înţeleagă că lucrurile vor deveni mai complicate între România şi Ungaria. Nu este admisibilă nici conduita ambasadorului Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzeş, care a ofensat Guvernul României după ce a fost convocat pentru explicaţii la Ministerul de Externe, trimiţându-l la discuţii pe numărul doi din ambasadă.

Nicidecum Ungaria nu este îndreptăţită să ne dea lecţii de democraţie după derapajele din ultimii ani ale guvernului Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, care se închipuie reîncarnarea marelui şef de triburi Arpad, primul rege al maghiarilor, în visele sale de mărire. Ciocu’ (mai) mic, Viktor-baci!

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA