spot_img
AcasăActualitateSocialNUMAI SĂ NU SE ÎNGRAȘE – De la 1 octombrie a crescut...

NUMAI SĂ NU SE ÎNGRAȘE – De la 1 octombrie a crescut din nou norma de hrană a polițiștilor și militarilor

DISTRIBUIȚI

Norma de hrana pentru angajatii din Ministerul de Interne (MAI) si cei ai Ministerului Apararii Nationale (MApN) a fost majorata, ca urmare a unui act normativ publicat joi in Monitorul Oficial al Romaniei. De altfel, aceasta este cea de-a treia modificare din 2015 a normei de hrana acordata politistilor si militarilor. 

Ordinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) nr. 776/2015 pentru modificarea Ordinului MDRAP nr. 496/2015 privind contravaloarea alocatiei valorice a normei de hrana acordata personalului politiei locale a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 737 din 1 octombrie  2015.

Actul normativ stabileste ca, incepand cu 1 octombrie, norma de hrana acordata personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala este de 32 lei/zi, mai mare cu sapte lei decat cea acordata pana acum.

Recalcularea normei de hrana a fost initiata, conform MAI, de catre Gabriel Oprea, ministrul acestei structuri si viceprim-ministru pentru securitatea nationala.

“Demersul de recalculare a normei de hrana a fost realizat de catre specialistii din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, conform prevederilor legale”, precizeaza MAI intr-un comunicat de presa.

Va reamintim ca norma de hrana acordata politistilor si militarilor fusese majorata de la 1 iulie cu trei lei, ajungand de la 24 la 27 lei/zi, dupa ce Guvernul anuntase la sfarsitul lunii iunie ca a stabilit cadrul legal care sa permita actualizarea cu rata inflatiei a valorilor normelor de hrana pentru angajatii MAI si MApN.

Ulterior, valoarea normei a fost din noua modificata la mijlocul lunii august, odata cu publicarea Ordinului MDRAP nr. 502/ 2015, cel care stabilea ca aceste categorii de persoane vor primi 25 de lei pe zi.

Masura reducerii cu doi lei a normei de hrana (de la 27 la 25 lei/zi), survenita in luna august, a venit ca urmare a reducerii TVA la alimente si a micsorarii preturilor.

“Daca alimentele cresc sau scad cu mai mult de 5%, atunci norma de hrana va fi actualizata la valoarea noilor preturi. Si cum, in Romania, TVA-ul la alimente a scazut cu 15%, iar preturile, daca va uitati pe Institutul Statitistic al Preturilor, (…) au scazut cu 7%, atunci au actualizat din nou norma de hrana”, a declarat la acel moment Iulian Surugiu, presedintele Sindicatului National al Agentilor de Politie, citat de presa centrala.

Cadrul legal pentru acordarea drepturilor de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala este reglementat prin OG 96/1994, cea care stabileste la articolul 5 ca norma de hrana se actualizeaza la valoarea preturilor: “Actualizarea valorii financiare a normelor de hrana se face trimestrial, pe baza evolutiei efective a preturilor la care se aprovizioneaza produsele agroalimentare, daca rezulta diferente de peste 5% fata de trimestrul in care s-a stabilit ultima valoare”, scrie in textul de lege. (avocatnet.ro)

(Foto – arhivă)

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA