spot_img
AcasăAlteleEconomicNU SUNT BANI PENTRU SALARII – Ministerul Educației concediază peste 4.300 de...

NU SUNT BANI PENTRU SALARII – Ministerul Educației concediază peste 4.300 de angajați din învățământ. Maramureșul, printre județele unde vor fi făcute cele mai multe concedieri

spot_img

DISTRIBUIȚI

NU SUNT BANI PENTRU SALARII  Ministerul Educației concediază peste 4.300 de angajați din învățământ, deoarece a constatat că nu are suficienți bani ca să plătească salariile pe care Guvernul le-a mărit, la începutul anului. Astfel, angajați ai școlilor din toate județele, printre care și Maramureș, vor rămâne fără loc de muncă.

Dacă în acest an Guvernul a majorat cu circa 25% salariile în învățământ, acum Ministerul Educației trebuie să treacă la concedieri. Operațiunea a început de luni, 1 octombrie, potrivit președintelui Federației din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, care îi solicită primului ministru Viorica Dăncilă să blocheze aplicarea Ordinului ministrului Educației Naționale nr. 4884/2018, care ar conduce la concedierea a peste 4.300 de angajați din învățământ.

„După ce, în urma comunicatului nostru din 31 august, Ministerul Educației Naționale (MEN) ne-a acuzat de dezinformare, începând de ieri (n.r. luni), în baza OMEN nr. 4884/2018, inspectoratele școlare au trecut la tăierea a peste 4.000 de posturi, majoritatea fiind deja ocupate odată cu începerea anului școlar. Este vorba atât personal didactic de predare, cât și de personal didactic auxiliar și nedidactic.

Grav este că MEN nici măcar nu a consultat federațiile sindicale cu privire la proiectul de ordin, în condițiile în care legislația în vigoare îl obligă pe acesta să pună în discuția partenerilor de dialog un astfel de act administrativ cu caracter normativ. În condițiile în care doamna prim-ministru nu va lua măsuri pentru blocarea aplicării ordinului, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ va acționa în judecată MEN pentru anularea acestuia. De asemenea, FSE „Spiru Haret” va asigura asistență juridică tuturor colegilor care ar urma să fie disponibilizați”, a declarat Marius Nistor.

Potrivit FSE „Spiru Haret”, federația  „a atenționat încă de luna trecută că fondurile alocate pentru plata salariilor în sistemul de învățământ preuniversitar nu ajung până la sfârșitul acestui an, iar MEN încearcă, prin diverse metode – mai mult sau mai puțin legale – și prin presiuni asupra inspectorilor școlari generali și directorilor, să facă economii”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Educației, cele mai multe posturi, de ordinul sutelor, se vor tăia în București și în județele: Alba, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Satu Mare, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

 

Sursă info: PortalSM.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA