spot_img
AcasăActualitateSocialNU-I ÎN REGULĂ - Creșteri anormale de prețuri la unele produse

NU-I ÎN REGULĂ – Creșteri anormale de prețuri la unele produse

DISTRIBUIȚI

NU-I ÎN REGULĂ Oficialii Ministerului Agriculturii susţin că scumpirile apărute la alimente, în special la ouă, carne şi produse lactate, sunt nejustificate şi că, deşi nu au fost înregistrate creşteri în costurile de producţie, preţurile la raft au urcat.

„Cerem sprijinul Consiliului Concurenţei pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înţelegere între comercianţi”, a declarat ministrul de resort, Petre Daea. Analizele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu au scos în evidenţă motive obiective care să determine majorări de preţuri, iar instituţia nu are instrumente şi prevederi legale pentru a interveni pe piaţă, a declarat, pentru Agerpres, șeful de la agricultură.

Prin urmare, MADR a sesizat Consiliul Concurenţei (CC) în privinţa scumpirilor unor alimente, în special la ouă, carne şi produse lactate. „Am sesizat Consiliul Concurenţei pentru a analiza situaţia pe care am găsit-o în piaţă în această perioadă, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la ouă, lapte, produse din lapte – şi aici vorbim în special de unt, întrucât din analizele pe care le-am făcut am constatat că nu sunt motive obiective care să determine creşterea de preţuri. Cerem sprijinul Consiliului Concurenţei pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înţelegere între comercianţi, pentru că altfel nu se explică”, a anunțat Petre Daea.

Ministrul susţine că „a luat la pas”, în această perioadă, mai multe pieţe şi magazine din Bucureşti şi a constatat „anomalii şi lucruri de neînţeles”, în condiţiile în care nu au fost înregistrate creşteri în costurile de producţie, însă, în unele cazuri, preţul alimentelor s-a dublat la raft.

„Am mers în pieţe şi în magazine şi am văzut care sunt preţurile la raft. Ne-am dus la producători ca să vedem care sunt costurile de producţie şi dacă în costuri au apărut modificări, ca urmare a scumpirii vreunui element ce compune costul de producţie şi am constatat că nu există. Poate doar acele mici modificări care apar în fiecare an, când temperaturile scad, dar care nu justifică scumpirile din piaţă. De aceea am solicitat autorităţii de concurenţă să facă o analiză, pentru a vedea dacă nu sunt alte cauze, întrucât Ministerul Agriculturii nu are instrumente şi nici prevederi legale pentru a interveni pe piaţă. (…) De exemplu, carnea de porc a scăzut la producători, iar la raft creşte. Oul pleacă de la producător cu 36 de bani şi ajunge la raft cu 1 leu, iar la unt este o situaţie similară. Sunt anomalii şi lucruri de neînţeles”, a continuat Daea.

Creşterea tarifelor la energie şi carburanţi, dar şi o depreciere rapidă a leului au însemnat costuri în plus pentru producători şi transportatori şi, implicit, preţuri mai mari la raft pentru principalele produse alimentare, dar nu o dublare a acestora. Ouăle au ajuns să coste în prezent peste 1 leu bucata, iar preţul untului aproape că s-a dublat şi el.

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) susţin că preţul ouălor a crescut la poarta fermei cu doar 24% în octombrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, această situaţie fiind determinată de „criza fipronilului” din luna august, care a distorsionat piaţa în unele state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit datelor UCPR, în luna octombrie 2017, ouăle s-au vândut, în medie, cu 36 de bani bucata, fără TVA, la poarta fermei, însă în magazine preţul a sărit de 80 de bani pe bucată.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primele 10 luni, facturile la energia electrică au crescut cu peste 7%, la energia termică cu circa 3%, iar gazele s-au scumpit cu aproape 2%. Toate creşterile de preţuri de anul acesta se văd în inflaţia anuală, care a ajuns la 2,6% în octombrie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA