AcasăActualitateSocialNU-I BINE DELOC - Aproape 40% din terenul arabil din România aparţine...

NU-I BINE DELOC – Aproape 40% din terenul arabil din România aparţine străinilor!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Circa 40% din terenul arabil din România se află în proprietatea cetăţenilor străini, potrivit studiului efectuat de Transnational Institute.

„Concentrarea fenomenului de acaparare a terenurilor agricole din Europa de Est este în mod particular alarmantă, având în vedere faptul că în tratatele de aderare la UE noile membre, state din Europa de Est, au obţinut perioade de tranziţie pentru liberalizarea pieţei de fond funciar. Informaţiile sugerează că România, Bulgaria, Ungaria şi Polonia sunt în mod particular puncte fierbinţi ale acestei probleme”, se arată în raport.

Populaţia rurală, cei bătrâni şi vulnerabili se bucură de apariţia unor investiţii mari şi sunt de acord să renunţe la pământul pe care îl deţin. Potrivit studiului, în jur de 20%-30% din terenul arabil al ţării aparţine cetăţenilor străini din UE, în timp ce alte 10% aparţin unor persoane rezidente în alte state decât cele UE.

Altfel spus, din estimările Transnational Institute, aproximativ 5,3 milioane de hectare sunt exploatate de străini. Numai în Timiş se estimează că în jur de 150.000 hectare de teren arabil sunt exploatate de companii italiene.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA