AcasăAdministrațieNU-I ATRAGE NIMIC - Criză de funcţionari publici în primăriile din Maramureş

NU-I ATRAGE NIMIC – Criză de funcţionari publici în primăriile din Maramureş

spot_img

DISTRIBUIȚI

NU-I ATRAGE NIMIC Criză acută de funcţionari în primăriile din Maramureş. Chiar dacă este vorba despre instalatori, arhitecţi sau secretari, lucrurile nu sunt diferite, iar în multe dintre localităţi nu este nici măcar viceprimar, deoarece consilierii locali nu au reuşit să ajungă la o înţelegere.

NU-I ATRAGE NIMIC Este şi cazul localităţii Budeşti, acolo unde din cei 13 angajaţi, câţi prevede organigrama, lipsesc patru. Nu au nici viceprimar, dar au găsit o soluţie de compromis şi au rezolvat provizoriu problema.

„Nu avem viceprimar pentru că nu s-au înţeles consilierii locali. Toată lumea a vrut să fie viceprimar şi aşa n-a mai ajuns nimeni. Am un consilier personal care a preluat o parte dintre obligaţiile de primar”, a declarat Vasile Tămaş, primarul localităţii.

 

Din primărie lipseşte şi secretarul, dar şi un funcţionar care se ocupă de achiziţiile publice.

„Secretara este detaşată la Onceşti pentru şase luni şi trebuie să decidă ce alege. Până atunci nu putem lua o decizie. Ne lipseşte şi persoana care se ocupă de achiziţiile publice şi am mai avea nevoie de două persoane pentru implementarea de proiecte”, a mai adăugat edilul.

 

Primăria are în organigramă şi un post de consilier „relaţii cu publicul”, dar, prin rotaţie, de această poziţie se ocupă toţi angajaţii. Şi mai grav este că în scurt timp se va pensiona şi  responsabilul cu urbanismul. Şi dacă nu i se va găsi un înlocuitor rapid, nu se va mai aviza nicio construcţie în localitate.

Întrebat de ce i-au plecat angajaţii, primarul Vasile Tămaş ridică neputincios din umeri şi spune că salariile mici îi determină pe tot mai mulţi angajaţi din sistem să pelce.

„Am doi angajaţi în concediu fără salar, plecaţi la muncă în străinătate. Salariile sunt de mizerie şi nu poţi ţine un anagajat cu o remuneraţie de 900 de lei lunar. În străinătate face aceşti bani în câteva zile. Ar fi o soluţie Legea salarizării unitare”, a explicat primarul de Budeşti.

 

Debutanţii nu se înghesuie să se angajeze la Primărie, deşi la prima vedere poziţia pare una foarte tentantă.

Salariile mici, volumul mare de muncă dar şi cunoştinţele în domeniu care trebuie acumulate în permanenţă, date fiind schimbările în doemniul adminsitrativ şi juridic îi fac pe cei mai mulţi dintre pretendenţi să se răzgândească încă înainte de a se încumeta să participe la un concurs pentru post.

Situaţia de la Budeşti nu este un singulară şi chiar reprezentantul Guvernului în teritoriu susţine că are cunoştinţă de aceste probleme dar că este una generalizată la nivel naţional.

„Este mare deficit la capitolul urbanism, topografie, secretari, arhitecţi. Din cele 77 de primării ale judeţului, în 13 se va organiza în cel mai scurt timp concurs pentru poziţia de secretar. Ar mai fi nevoie şi de consilieri juridici şi de responsabili de implementarea proiectelor”, a declarat Sebastian Lupuţ, prefectul de Maramureş.

Potrivit datelor Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, aproximativ 65% dintre funcţionarii publici sunt remuneraţi cu salariul minim pe economie, fapt care face ca aceste joburi să nu fie deloc  atractive.

ActualMM

foto

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA