AcasăActualitatePoliticNEVOIA DE REFORMĂ – Deputatul maramureșean Florin Tătaru crede că modificarea Codului...

NEVOIA DE REFORMĂ – Deputatul maramureșean Florin Tătaru crede că modificarea Codului Electoral va reforma arena politică

spot_img

DISTRIBUIȚI

Săptămâna aceasta pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, în procedură de urgență, există două propuneri legislative ce fac parte din pachetul de legi ce va reglementa activitatea partidelor politice. Este vorba de proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii partidelor politice nr.14/ 2003 și proiectul de lege ce are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr.334/ 2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

În ultimii ani, politicienii au susținut în fața alegătorilor transparență electorală, însă aceasta era una de facto, campaniile electorale fiind finanțate din umbră de diverse grupuri de interese. Cetățenii au acuzat în repetate rânduri toate partidele politice de aceste practici, opinia publică fiind suprasaturată de dezbaterile din mass-media privind mita electorală. Propunerea legislativă privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale va ridica nivelul de transparență a competițiilor electorale la un standard european. O dată cu adoptarea acestei legi, nu numai că publicul va avea acces la situațiile financiare ale partidelor politice, dar și competiția electorală va fi una corectă, cu accent pe informarea alegătorilor cu privire la platformele candidaților.

”În ceea ce privește modificarea și completarea Legii partidelor politice nr. 14/ 2003, cred că este o măsură necesară ce are ca principal beneficiu relaxarea condițiilor de înființare a unei formațiuni politice noi. România are în prezent una din cele mai restrictive legi privind asocierea politică, procesul de înființare a unui nou partid fiind extrem de dificil, ceea ce face aproape imposibilă împrospătarea și reforma clasei politice. Conform propunerii legislative, un partid va putea fi înființat doar cu trei membri fondatori, eliminându-se barierele administrative ce apar în momentul înființării unei noi formațiuni politice.

În opinia mea, cred că prin adoptarea acestei legi vom reuși dinamizarea vieții politice locale și totodată democratizarea competiției electorale. Sunt convins de faptul că astfel tot mai mulți cetățeni se vor implica activ în sfera politică, aducând plus valoare procesului politic local și național. În mod cert, este un pas important pe care trebuie să îl facem pentru a asigura pe viitor o reprezentare cât mai fidelă a intereselor alegătorilor atât la nivel local, cât și la nivel parlamentar. Am încrederea că noile formațiuni își vor face vocea auzită fie formând alianțe pentru o acoperire teritorială cât mai largă, fie acționând ca partide politice individuale, delimitându-se de ceea ce oferă deja piața politică românească. Sper ca votul pe care îl vom da mâine să fie ghidat de responsabilitatea politică pe care ne-am asumat-o în fața alegătorilor și să contribuim la schimbarea și modernizarea scenei politice prin modificarea și completarea legilor din Codul Electoral”, a declarat deputatul PSD Florin Tătaru.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA