AcasăNews AlertNEMULȚUMIRI – Băimărenii de pe str. Arieșului protestează împotriva amplasării locuințelor modulare....

NEMULȚUMIRI – Băimărenii de pe str. Arieșului protestează împotriva amplasării locuințelor modulare. Problema ajunge în fața aleșilor locali la următoarea ședință

DISTRIBUIȚI

NEMULȚUMIRI Decizia Administrației Publice Locale a municipiului Baia Mare, agreată și de consilierii locali, de a amplasa în zona străzii Arieșului locuințe modulare pentru persoanele de etnie romă a stârnit nemulțumiri.

NEMULȚUMIRI Băimărenii care locuiesc în această zonă au protestat deja în fața sediului Primăriei Baia Mare și urmează să facă același lucru și săptămâna viitoare.

La ședința Consiliului Local din luna septembrie, aleșii băimăreni au aprobat amplasarea de locuințe modulare pe strada Arieșului din Baia Mare. Aceste locuințe ar urma să fie ocupate de persoanele de etnie romă pe o perioadă de aproximativ trei ani, timp în care municipalitatea ar reuși să realizeze locuințe sociale.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor nemulțumiți și pentru a le explica ce înseamnă acest proiect, viceprimarul municipiului Baia Mare, Noemi Vida, împreună cu directorul Serviciului Public de Asistență Socială, Bogdan Gavra, s-au întâlnit zilele trecute cu locatarii de pe strada respectivă.

„Se încearcă și identificarea altor locații pentru că s-au propus mai multe. Consiliul Local va fi în măsură să ia o decizie definitivă în acest sens.

Doleanțele locatarilor de pe Arieșului au fost ascultate și vor fi prezentate în cadrul ședinței de Consiliu Local din această lună. Vom transmite consilierilor argumentele pe care ni le-au adus băimărenii care locuiesc pe str. Arieșului, argumente împotriva amplasării locuințelor modulare în acea zonă”, a arătat Bogdan Gavra.

Pe raza municipiului Baia Mare urmează să fie amplasate aproximativ 500 de locuințe modulare, în diferite zone ale orașului. În acest mod speră autoritatea locală să soluționeze problema integrării romilor, dar și sprijinirea accesului la educație a copiilor de această etnie.

„Nu discriminăm, să se facă ce trebuie, dar nu cu prețul liniștii noastre. Noi suntem cei discriminați”

strada-ariesului-1

Printre cetățenii nemulțumiți de proiectul care vizează amplasarea de locuințe modulare în zona străzii Arieșului se numără și o băimăreancă, mamă a doi copii.

“Nu am nimic cu romii, inclusiv acum sunt cetățeni de etnie romă care locuiesc aici. Am cumpărat apartamentul recent, am investit sume considerabile de bani în reabilitarea acestuia, îmi doresc să îmi pot crește copiii în condiții decente și în liniște.

Nu sunt de acord să fie amplasate astfel de locuințe modulare în apropiere, va fi totul un haos. Nu discriminăm, să se facă ce trebuie, dar nu cu prețul liniștii noastre. Noi suntem cei discriminați, fără să fim întrebați măcar, se iau decizii care ne afectează, mai ales pe copiii noștri”, spune băimăreanca.

O altă băimăreancă spune că problema nu o reprezintă locuințele sociale, ci persoanele care urmează să beneficieze de ele: “Sunt perfect de acord că toți au dreptul să fie ajutați, indiferent de etnie.

Nouă ni se cere să înțelegem situația, să o acceptăm, dar pe noi cine ne înțelege? Cine ne poate garanta liniștea și ordinea, cine ne poate oferi garanții că nu se va transforma și această zonă într-un fel de Craica?

Este strigător la cer că noi aflăm despre ce intenționează primăria din presă și nu de la domnii care se ocupă de problemele astea. Noi plătim taxe și impozite, avem serviciu și copii, vrem liniște. Părerea noastră chiar nu contează?!”.

Locuirea socială și integrarea romilor sunt două probleme naționale, însă în Baia Mare s-au făcut progrese în ultimii ani.

Accesul la educație al copiilor din mediile sărace este cel mai important pas, însă nu poate fi neglijat accesul la locuire socială, la servicii de sănătate și piața muncii.

Doar prin eforturi susținute, ale autorităților, organizațiilor neguvernamentale și ale celor implicați în ajutorarea acestor categorii defavorizate vor putea fi rezolvate aceste probleme. Vom urmări subiectul și vom reveni cu amănunte.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA