Acasă sinucidere maramures NECAZURILE LUI FRANK TIMIȘ – În contul datoriilor, chinezii au preluat controlul...

NECAZURILE LUI FRANK TIMIȘ – În contul datoriilor, chinezii au preluat controlul a două companii ale milionarul maramureșean

DISTRIBUIȚI

Producătorul de minereu de fier African Minerals, controlat de milionarul român Frank Timiş, a anunţat că partenerul său chinez din proiectul minier Tonkolili, Sierra Leone, a preluat în contul datoriilor controlul asupra a două companii care deţin cota majoritară de participaţie în cadrul minei. Shandong Iron and Steel Group a preluat recent o parte din datoria African Minerals şi a solicitat rambursarea imediată a acesteia. Creditul este garantat cu anumite active ale debitorului, iar prin preluarea datoriei, Shandong Iron and Steel Group se afla în poziţia de a prelua controlul asupra proiectului din care deţinea doar 25%.

„Debitorii şi garanţii nu au suficiente fonduri disponibile pentru a efectua plăţile solicitate“, a anunţat într-un comunicat African Minerals. Producătorul a mai menţionat că va solicita consultanţă juridică cu privire la mişcarea făcută de compania chineză.

Un grup de bănci, care include Standard Chartered şi Citi, a împrumutat African Minerals cu 250 milioane de dolari sub forma unei finanţări pre-export, iar acum şi-a transferat datoria către Shandong Steel Hong Kong Zengli Limited, o subsidiară a grupului Shandong Iron and Steel.

Creditul, din care mai trebuie rambursaţi 166,7 milioane de  dolari, se află în default din noiembrie, iar Shandong vrea rambursarea imediată a acestuia, potrivit declaraţiilor African Minerals.

Shandong a obţinut în Sierra Leone o hotărâre judecătorească temporară care restricţionează African Minerals să ia orice măsuri unilaterale care să conducă la dizolvarea, lichidarea sau plasarea sub protecţia insolvenţei a oricăreia dintre companiile sale. African Minerals a anunţat că va „cere lămuriri din partea Shandong în ceea ce priveşte finanţarea pre-export şi cererea de rambursare“.

Spirala decăderii

Alan Watling, directorul executiv al African Minerals, a demisionat recent, la doar şase luni după ce s-a alăturat producătorului de minereu de fier, iar compania a anunţat că deocamdată nu va numi un înlocuitor.

În urmă cu câteva săptămâni, producătorul a anunţat că nu dispune de fonduri pentru achitarea dobânzilor de 17 milioane de dolari aferente obligaţiunilor convertibile de 400 de dolari ce trebuiau plătite în 10 februarie, la două luni după ce o criză de numerar a determinat compania să închidă mina din Tonkolili, Sierra Leone. African Minerals a anunţat că „este puţin probabil ca o astfel de plată să poată fi făcută în viitorul apropiat“, adăugând faptul că, în cazul în care s-ar găsi o soluţie de finanţare, „este foarte probabil ca rezultatul să lase acţionarii African Minerals cu foarte puţină sau cu nicio valoare“.

În ultimele două luni, compania lui Frank Timiş a fost nevoită să apeleze la partenerul său chinez pentru plata salariilor şi a taxelor. Plăţile au fost făcut dintr-un cont restricţionat din Hong Kong, creat iniţial pentru a finanţa extinderea minei din Tonkolili. Contul mai are încă un disponibil de 82,4 milioane de dolari, după ce au fost retraşi 19,7 milioane în decembrie şi ianuarie.

Valoarea acţiunilor African Minerals a scăzut cu 95% anul trecut, până când acestea au fost suspendate de la tranzacţionare la sfârşitul lunii noiembrie, în parte, şi din cauza imposibilităţii de rambursare a împrumutului de 250 milioane de dolari.

African Minerals a mai anunţat că producţia în Sierra Leone va rămâne oprită, iar acţiunile sale vor rămâne suspendate „atâta timp cât persistă o incertitudine fundamentală în situaţia financiară a companiei“.

Frank Timiş ocupă poziţia 12 în Top 300 Capital cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 340-360 milioane de euro. (capital.ro)

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline


TE-AR MAI PUTEA INTERESA

ACCIDENT ÎN TĂUȚII DE SUS – Impact frontal între două autoturisme

Un accident rutier a avut loc în această dimineață, în jurul orei 8:00, pe DN 18, pe raza localității Tăuții de Sus. Potrivit primelor...

ACȚIUNE DE SALVARE BAIA MARE – Bebeluș de 6 luni, transportat cu avionul SMURD cu arsuri grave

O acțiune de salvare contratimp a avut loc az-noapte în Baia Mare. Un bebeluș de numai 6 luni care a suferit arsuri pe 30%...

LUCRĂRI LA REȚEA – Furnizarea apei, sistată temporar pe o stradă din Baia Mare

Băimărenii de pe strada Alba Iulia din Baia Mare vor rămâne fără apă potabilă la robinete azi, 17 septembrie, timp de câteva ore. Sistarea...

PREȚUIRE PENTRU SALVATORII DIN LINIA ÎNTÂI – Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare au fost recompensate cu daruri simbolice...

A trecut deja o jumătate de an de când cadrele medicale din linia întâi duc o luptă neobosită cu virusul care, într-o mai mică...

Coaliția pentru Maramureș a lansat candidații din Țara Codrului pentru alegerile din 27 septembrie

Candidații pentru primăriile din Țara Codrului au fost lansați, zilele trecute, în Ariniș. Primari cu multe mandate în spate, dar și candidați aflați la...