spot_img
AcasăEvenimentNAȘTEREA MÂNTUITORULUI – Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit în Maramureș și în...

NAȘTEREA MÂNTUITORULUI – Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit în Maramureș și în comunitățile românești din dreapta Tisei

spot_img

DISTRIBUIȚI

NAȘTEREA MÂNTUITORULUI  Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit în Maramureș, dar și în comunitățile românești din dreapta Tisei. Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, stabilită pe 7 ianuarie, este prefaţată de seara de Ajun, când copiii şi tinerii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, având colaci legaţi cu ştergare înflorate, colindă pe la casele rudelor şi prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Naşterii Pruncului Sfânt.


Pentru ucrainenii din Maramureş, sărbătorirea Naşterii Mântuitorului se face potrivit obiceiurilor moştenite de generaţii. În Ajunul Crăciunului se mănâncă de post, dar tradiţia cere ca pe masă să fie aşezate nouă feluri de mâncare, ce simbolizează bogăţia de peste an.

Cea mai importantă mâncare este ”hrebleanca”, o mâncare făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză. De asemenea, nu poate lipsi de pe masă grâul fiert, simbol al roadelor bogate, sau peştele. Un obicei aparte este acela că picioarele mesei sunt legate cu un lanţ, iar acesta rămâne aşa până la Bobotează, pentru ca binele să rămână în casă.

Datele statistice relevă că în Maramureș sunt comunități ucrainene, dar și ortodocși pe rit vechi în Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Repedea, Ruscova, Bistra, Poienile de Sub Munte, Crasna Vișeului, Remeți, Bocicoiu Mare, Piatra, Rona de Sus, Rona de Jos, etc Și etnicii români din dreapta Tisei, în Ucraina, sărbătoresc Nașterea Domnului.
Le dorim tuturor Crăciun Fericit! Sărbători frumoase de iarnă pe rit vechi, alături de familie, de cei dragi și apropiați!

Sursă: Instituția Prefectului – Județul Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA