AcasăMARAMURESUL ISTORICMunicipiul Sighetu Marmației beneficiază de o nouă stație de epurare

Municipiul Sighetu Marmației beneficiază de o nouă stație de epurare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Luni, 8 decembrie a avut loc ceremonia de inaugurare a Stației de epurare a Municipiului Sighetu Marmației, lucrare realizată în cadrul contractului de lucrări  MM-CL-04 “Reabilitarea  stației de epurare Sighetu Marmației”, proiect derulat de societatea VITAL, prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu cu Finanțare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

La tăierea panglicii au  fost prezenți președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI – Maramureș, Cătălin Cherecheș, președintele ANRSC, Doru Ciocan, primarul orașului Ovidiu Nemeș, vice-președinte al Consiliului Județean Maramureș, Emil Marinescu, directorul general S.C. VITAL S.A., Alexandrina Bancoș, directorul S.C. STRABAG A.G., Remus Dăineanu, dar și  reprezentanți ai operatorilor regionali, oficialități și jurnaliști. Inaugurarea a cuprins și un tur al stației de epurare, unde cei prezenți au putut observa îndeaproape care sunt tehnologiile aplicate și care este procesul tehnologic de epurare a apelor uzate.

Cătălin Cherecheș, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI – Maramureș a declarat, că noua stație de epurare este una dintre cele mai importante investitii din Sighetu Marmației, un proiect relevant pentru civilizație si mediu.ꞌꞌ Investițiile în Sighetu Marmației vor continua și în viitor, proiectele vor fi durabile , iar standardele ridicate vor fi  menținute.ꞌꞌ

Doru  Ciocan, președintele ANRSC, ꞌꞌAcum sighetenii vor vedea că s-a facut pentru ei o investiție durabilă, de viitor, cu  7 milioane de euro. Societatea VITAL este pregătită să preia și să exploateze acest tip de investițieꞌꞌ. Referitor la calitatea serviciilor de care beneficiază de acum sighetenii.

Ovidiu Nemeș, primarul orașului Sighetu Marmației a declarat ꞌꞌÎmi pun nădejdea că societatea VITAL va avea înțelegerea și amabilitatea să puna la dispoziție un profesionist, care să coordoneze noua stație de epurare. Ne dorim o relație normală și firească cu societatea VITAL și agenția Sighet.ꞌꞌ

Noua investiție este  menită să aducă pe un făgaș normal și locuitorii din Sighetu Marmației, după cum a declarat și doamna director general S.C. VITAL S.A. Alexandrina Bancoș, ꞌꞌ această stație de epurare nu este un lux sau o extravaganță, ci este un element fundamental care ține de calitatea vieții și de mediul înconjuratorꞌꞌ.

Directorul S.C. STRABAG A.G., Remus Dăineanu, a multumit tuturor celor implicați în acest proiect și și-a adus aminte de momentul semnarii contractului pentru investiția inaugurată astăzi, când domnul Cătălin Cherecheș, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI – Maramureș le-a spus ꞌꞌAm semnat contractul, acum nu mai trebuie decât să va apucați de treabă.ꞌꞌ Lucrările au decurs normal, toate termenele și plățile au fost respectate și toată lumea a fost mulțumită. Mai mult, directorul S.C. STRABAG A.G a adăugat că ꞌꞌintenționăm chiar să participăm cu acest proiect la Trofeul Calității pentru segmentul de construcțiiꞌꞌ.

În mai puțin de doi ani de la semnarea contractului cu firma constructoare S.C. STRABAG A.G., Stația de epurare a apelor uzate din Sighetu Marmației a fost finalizată, contractul în valoare de 30.902.160 lei (fără TVA), adică peste 7 milioane de euro, fiind finanțat 77,31%, din contribuţia Uniunii Europene, 11,82% din bugetul de stat, 9,05% din împrumutul contractat de Operatorul regional S.C. VITAL S.A. și 1,82% din contribuţia de la bugetul local al Municipiului Sighetu Marmației.

Fazele de lucrări au constat din demolarea completă a vechii stații, proiectarea și execuția unei stații noi pe același amplasament care cuprinde  treaptă mecanică, treaptă biologică, tratare nămol și alte cladiri specifice. Noua stație include atât epurarea secundară cât şi terțiară, precum şi stabilizarea aeroba a nămolului rezultat din procesul de tratare. Tratarea terţiară include eliminarea azotului prin procesul de nitrificare şi de denitrificare cu eliminarea sporită a fosforului prin procese biologice.

Stația de epurare este proiectată să funcționeze cu un debit maxim de 152,8 l/s și pentru a  asigura epurarea eficientă şi eficace pentru o populaţie echivalentă de 37.500 PE.

Aceasta investitie asigura îmbunătăţiri substanţiale al standardului serviciilor de epurare a apelor uzate în Sighetu Marmației şi îmbunătăţiri pentru mediul înconjurător prin reducerea poluarii râului Iza și Tisa.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA