AcasăslolvaciaMUNCĂ - La Muzeul Satului se fac ultimele reparaţii şi pregătiri pentru...

MUNCĂ – La Muzeul Satului se fac ultimele reparaţii şi pregătiri pentru iarnă

DISTRIBUIȚI

La 1 noiembrie, porţile Muzeului Satului s-au închis pentru perioada de iarnă. Asta teoretic deoarece abia atunci a început munca susținută a muzeografilor, care robotesc pe uliţele stului cât e ziua de lungă. 

“De fiecare dată, venirea iernii înseamnă o altă etapă pentru muzeul nostru. În primul rând s-au făcut reparaţii în limita banilor şi a fondurilor de care am dispus, mai precis am acoperit Casa Lăpuş, un volum de muncă foarte mare, pentru că este o casă destul de grandioasă, pot să spun, şi apoi am acoperit şi Şura Buteasa I. Desigur, am făcut tot felul de reparaţii de mai mică anvergură, adică am reparat garduri, am reparat podeţe, am reparat diferite acareturi de prin gospodăriile noastre”, a declarat Ilie Gherheş, şef secţie Muzeul Satului.

În funcţie de materialul din care sunt confecţionate obiectele care împodobesc casa şi gospodăria, acestea sunt curăţate, restaurate sau puse în depozite pentru păstrare până la primăvară, când va reîncepe sezonul expoziţional.
”Toamna, diferite obiecte se retrag în depozite, respectiv ele aici urmează un alt circuit. Care trebuiesc spălate sunt spălate, ca să nu folosim alt termen pentru că efectiv asta se face, altele sunt conservate, altele sunt tratate, altele sunt restaurate, depinde de natura materialului din care este făcut obiectul”, a mai spus Gherheş.
Pe lângă lucrările de întreţinere care se efectuează în mod curent în această perioadă la Muzeul Satului de pe Dealul Florilor din Baia Mare este aproape de finalizare şi o construcţie nouă.

“Putem să ne lăudăm şi chiar ne lăudăm cu această construcţie, Casa Poart,ă care nu numai că va modifica un pic confortul propriu al muzeografilor şi ne eliberează câteva spaţii în cealaltă clădire, în pavilion şi în clădirea de lângă pavilion, respectiv în laboratoare. Şi acolo probabil că vom reuşi să readucem la destinaţia lor iniţială respectivele încăperi, adică să le facem laboratoare”, a punctat şeful de secţie.

Deşi teroretic muzeul este închis până la primăvară, la cerere se poate vizita. Câteva dintre casele din sat au rămas împodobite şi pot fi văzute. Mai mult, biserica satului este deschisă şi se oficiază slujbe în mod curent.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA