AcasăEvenimentMULT ZGOMOT PENTRU NIMIC - Moțiunea opoziției nu a întrunit nici măcar...

MULT ZGOMOT PENTRU NIMIC – Moțiunea opoziției nu a întrunit nici măcar 200 de voturi fiind respinsă fără probleme

spot_img

DISTRIBUIȚI

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL a fost respinsă cu 194 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”. Pentru a trece, moțiunea „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!” trebuia să întrunească 278 de voturi. Votul a fost secret cu bile. Au fost prezenți 417 parlamentari din 554. Și-au exprimat votul 214 parlamentari iar 7 voturi au fost anulate.

* Înaintea dezbaterilor, premierul Victor Ponta le-a declarat ziariștilor că are emoții, întrucât se confruntă cu o moțiune de cenzură.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că orice moțiune de cenzură trebuie tratată cu seriozitate, dar că acum ”aritmetica” este clară.
Ședința a început în prezența a 364 de deputați și senatori. În sală s-au aflat premierul Victor Ponta și membrii Cabinetului. Premierul Victor Ponta a ieșit din sala de plen a Parlamentului în momentul în care senatorul PNL Viorel Badea a început să citească textul moțiunii de cenzură.
Parlamentarii au ținut și un moment de reculegere în memoria victimelor mineriadei din 1990, la propunerea senatorului PNL Puiu Hașotti. Senatoarea Cristiana Anghel a adus în plenul Parlamentului o cutie cu plastilină, susținând că este pentru „PDL revopsit în culorile PNL să își facă câte guverne vrea”.

* Premierul Victor Ponta (PSD)
„Moțiunea de cenzură e un drept fundamental al Opoziției. (…) Am participat la foarte multe moțiuni de cenzură, dar până acum nu mi s-a întâmplat să particip la o moțiune de cenzură care nu are ca obiect activitatea Guvernului”.
„Nu acuz Opoziția de faptul că nefiind în stare să dea jos Guvernul așteaptă ca o altă putere a statului sau un procuror să o facă în locul său. Vreau să vă spun un lucru și mi-e teamă că o să mă citați în viitor: dacă dumneavoastră credeți că este un bun precedent pentru democrația din România ca un guvern să nu se schimbe în Parlament sau prin alegeri, ci să se schimbe prin voința unui procuror, cred că este foarte grav, cred că este o mare greșeală și cred că va veni timpul când vă veți da seama de acest lucru”.
„Referitor la votul românilor din diaspora, mi-am exprimat — și o voi face în continuare — regretul, scuzele ca șef al Guvernului pentru faptul că în noiembrie la secțiile de vot din străinătate nu toți românii au putut să voteze în condiții normale. Și cred că singurul lucru important pentru viitor e să asigurăm condițiile ca orice viitoare alegeri să se desfășoare în condiții corespunzătoare”.
„Le mulțumesc colegilor de la PSD că au rezistat împotriva atacurilor mincinoase ale propagandei. (…) Cu o singură excepție, v-ați ales lideri cu care vă puteți mândri. Vreau să vă asigur că atunci când nu voi mai fi președinte PSD — că nu voi mai fi la un moment dat, toate funcțiile sunt trecătoare — în niciun caz nu o să votez cu PNL-ul să dau jos guvernul că doar nu sunt un prostănac”.

* Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu
„Aveți o mare problemă dvs., colegii deputați și senatori ai PNL. În 2012, ați candidat pe lista USL, ați luat apoi decizia să părăsiți USL și ați uitat cu această ocazie că cetățenii v-au acordat votul pentru că erați în USL. Ați trădat electoratul și nu aveți dreptul să vorbiți despre legitimitate. În 2014, v-ați prezentat la alegerile pentru Parlamentul European ca partid liberal. După alegeri, prin vocea președintelui de atunci, ați abandonat familia liberală, ați trădat votul pe care alegătorii vi l-au încuviințat și ați trecut în familia populară”.

* Deputatul Marton Arpad (UDMR)
„Este adevărat că votul din noiembrie de anul trecut la anumite secții din străinătate a fost îngreunat din cauza proastei organizări, dar de ce nu a fost depusă această moțiune imediat după alegeri? Din punctul de vedere al realizării unui cadru legal care să ușureze votul în aceste secții, dacă cineva este în culpă, atunci noi, Parlamentul, suntem acel cineva”.

* Copreședintele PNL Alina Gorghiu
„Simt nevoia să cer astăzi scuze în Parlamentul României, locul faptei. Da, a fost o greșeală nesăbuită să avem încredere în acest premier și o greșeală a PNL. Nu am crezut niciodată că un om tânăr poate să meargă să desființeze dreptul de vot al românilor. Eu le cer scuze, dle prim-ministru, fiindcă v-am ajutat să deveniți ceea ce sunteți astăzi și cred că este cazul să vă cereți scuze și dvs pentru români, pentru cei cărora le-ați blocat dreptul de vot, din țară și din diaspora”.

* Copreședintele PNL Vasile Blaga
„Premierul Moldovei și-a dat demisia declarând că toți cetățenii sunt egali în fața legii. România este astăzi o țară aflată în plină criză, generată și amplificată de premier, a cărui legitimitate este făcută praf în fiecare zi de către domnia sa. Guvernarea României este aflată în plină disoluție. Dl prim-ministru sfidează pe toată lumea, propriii votanți și susținătorii PSD, și refuză să facă un gest normal în orice țară democratică — să își dea demisia. Dl Ponta arată ca un politician disperat, a cărui grijă este una singură — să își păstreze puterea, are un singur gând, indiferent care sunt costurile, să rămână agățat de scaunul de la Palatul Victoria”.

* Senatorul Crin Antonescu (PNL)
„Votez pentru moțiune deoarece acest Guvern, oricum i-am discuta în rest prestația, trebuie să cadă (…) nu atât pentru că nu avem încă o lege a votului pentru diaspora, pentru că asta nu e în primul rând vina Guvernului, dar pentru faptul că Guvernul, obligat de lege într-un termen clar să organizeze alegeri în colegii și în circumscripții din România, refuză să o facă, acesta este un motiv suficient și extrem de puternic pentru a cădea”.
Este a treia moțiune de cenzură cu care se confruntă Victor Ponta în calitate de premier, după cele din mai 2014 și septembrie 2014.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA