spot_img
AcasăActualitateSocialMODIFICĂRI MAJORE ÎN EDUCAȚIE – Se reduc 4.000 – 5.000 de posturi-norme...

MODIFICĂRI MAJORE ÎN EDUCAȚIE – Se reduc 4.000 – 5.000 de posturi-norme didactice, directorii vor preda la clasă, iar contabilii și secretarii iși pierd indemnizațiile

DISTRIBUIȚI

Ministerul Educatiei pregateste reduceri de 4.000-5000 de posturi-norme didactice in invatamantul preuniversitar. Potrivit unui proiect de ordin obtinut de HotNews.ro, Ministerul vrea sa schimbe filosofia de normare a personalului nedidactic din scoli, precum si degrevarile directorilor. Concret, dispar posturi de secretari, administratori, ingrijitori, bucatari, mare parte din contabili isi pierd indemnizatiile, directoarelor de gradinite li se iau degrevarile si trebuie sa aiba grija de o grupa de copii cu norma intreaga, potrivit proiectului. O parte din modificari ar urma sa se implementeze din mai 2015, altele din septembrie 2015.  
Proiectul prevede ca directorii gradinitelor cu program prelungit si cu personalitate juridica sa efectueze integral norma didactica, adica sa aiba o grupa de copii in supraveghere si educare, la fel ca educatoarele. In prezent, ei fac 2-4 ore/saptamana in alte unitati de invatamant, potrivit ordinului nr. 4865/2011. Si directorii scolilor cu mai putin de 300 de elevi ar trebui sa predea la clasa norma intreaga [18 ore pe saptamana], fata de 6-8 ore/saptamana cat au acum, se arata in proiect.

Proiectul de ordin introduce si o situatie discriminatorie, in ceea ce-i priveste pe directorii scolilor care au terminat liceele pedagogice. Indiferent de ce facultate au facut ulterior, „Directorii unitatilor de invatamant de nivel primar, gimnazial care sunt absolventi ai liceelor pedagogice/scolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai specializarii Pedagogia invatamantului primar si prescolar efectueaza integral activitatea didactica de instruire-educare cu grupa de prescolari sau clasa de elevi”, spune proiectul de ordin.

Tot la nivelul gradinitelor, in proiect este precizat ca, la nivelul fiecarui judet, „posturile didactic auxiliare (inclusiv posturile de conducere) si posturile nedidactice din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat se normeaza avand in vedere o medie de 1/90 elevi/prescolari pentru personalul nedidactic. In prezent, la gradinitele cu program prelungit, spre exemplu, normele prevad 1 post de ingrijitor, bucatar, muncitor bucatarie, spalatoreasa, lenjereasa, muncitor calificat la 15 copii, 1-2 posturi de fochist pentru fiecare punct termic in functiune, iar postul de ingrijitor (femeie de serviciu) este normat in functie de suprafata de curatenie, nu de numarul de copii si o medie de 1/200 elevi/prescolari pentru personalul didactic auxiliar.

De asemenea, daca in prezent scolile cu personalitate juridica au cate un contabil sef si un secretar sef daca au peste 20 de clase, ambii incasand indemnizatii de conducere, proiectul de ordin ii va lasa pe cei mai multi fara indemnizatie, daca va fi aplicat in aceasta forma. Proiectul prevede ca isi pastreaza indemnizatia cei care au minimum 5 posturi de executie in subordine.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA