Acasăsinucidere maramuresMitropolitul Maramureșului, Andrei Andreicuţ - Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice Cluj...

Mitropolitul Maramureșului, Andrei Andreicuţ – Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice Cluj Napoca

DISTRIBUIȚI

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a conferit, marţi, titlul de Doctor Honoris Causa mitropolitului ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Andrei Andreicuţ în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat în amfiteatrul Facultăţii de Mecanică.

La ceremonie au participat peste 300 de cadre didactice didactice universitare, reprezentanţi ai cultelor, ai clasei politice, demnitari, studenţi, precum şi numeroşi credincioşi ai celor două confesiuni creştine. „O fericită coincidenţă face ca Mitropolitul Andrei Andreicuţ să fie sărbătorit azi, cu prilejul zilei sale de naştere”, a spus Radu Munteanu, rectorul Universităţii Tehnice. Mitropolitul de azi Andrei Andreicuţ a urmat, între 1967 şi 1972, cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Laudatio pentru mitropolitul Andrei a fost rostit de prof. univ. dr. Daniela Manea. Aceasta a vorbit despre etapele de pregătire pentru viaţa duhovnicească parcurse de înaltul ierarh Andrei Andreicuţ şi a subliniat meritele sale cu totul deosebite în ctitorirea multor lăcaşuri de cult, înfiinţarea Editurii Reîntregirea şi a postului de radio cu acelaşi nume din Alba-Iulia, a Tipografiei Arhiepiscopiei, a Seminarului teologic şi a Facultăţii de teologie din oraşul istoric al Marii Unirii din 1918, ÎPS Andrei Andreicuţ fiind unul dintre primii episcopi ortodocşi care au organizat activitatea socială a bisericii la nivel eparhial.

Andrei Andreicuț, pe numele de mirean Ioan Andreicuț, s-a născut la 24 ianuarie 1949 în localitatea Oarța de Sus (Maramureș). Din 1990 este episcop al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia. În anul 1998 episcopia păstorită de el a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie. În anul 2005 a fost unul din candidații propuși a-i succeda mitropolitului Antonie Plămădeală. Nealegerea lui Andrei Andreicuț a dus la secesiunea nordului Mitropoliei Ardealului, sub conducerea lui Bartolomeu Anania. Din martie 2011 este mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

G. Ciascai

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA