AcasăActualitateSocialMINISTRUL TURISMULUI ANUNŢĂ - Când începe distribuirea tichetelor de vacanţă

MINISTRUL TURISMULUI ANUNŢĂ – Când începe distribuirea tichetelor de vacanţă

DISTRIBUIȚI

MINISTRUL TURISMULUI ANUNŢĂ Tichetele de vacanţă se vor acorda, în acest an, pe suport tipărit sau în format electronic, după rectificarea bugetară care va avea loc la sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august.

Instituţiile publice centrale, locale şi companiile de stat sunt obligate să cuprindă la acel moment în buget aceste cheltuieli, a declarat, vineri, pentru Agerpres, ministrul Turismului, Mircea Dobre.

 

În acelaşi context, ministrul a precizat că, de la 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă se va schimba.

‘Anul acesta, voucherele de vacanţă se acordă după momentul rectificării bugetare, care va avea loc la sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august.

După această rectificare bugetară toate instituţiile publice centrale şi companiile de stat vor acorda aceste vouchere de vacanţă, în funcţie de cum vor cădea de comun acord cu sindicatele, dacă au aşa ceva sau reprezentanţii salariaţilor. Ulterior, începând cu data de 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă va fi stabilită printr-o Hotărâre de Guvern.

Toată lumea să stea liniştită că aceste vouchere de vacanţă se dau exact cum s-a promis în Programul de guvernare. La momentul actual, nicio instituţie nu şi-a bugetat acest vouchere.

În momentul în care se va face rectificarea bugetară, toată lumea – instituţiile publice centrale, locale şi companiile de stat – va trebui să prevadă în bugetul propriu şi abia atunci se pot da aceste vouchere de vacanţă’, a afirmat Dobre.

Ministrul Turismului a subliniat, totodată, că în cuantumul voucherului de vacanţă va fi de 1.450 şi va fi împărţit în valori nominale în multiplu de 10 lei până la 100 lei.

‘Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prevede ca toate instituţiile publice centrale, locale sau companiile de stat sunt obligate să prevadă aceste cheltuieli la rectificare.

O dată pe an, orice instituţie publică centrală, locală sau companie de stat va acorda tichete de vacanţă în valoarea salariului minim pe economie (1.450 de lei, n.r.).

Înainte ca să putem acorda aceste vouchere, noi reglementăm întâi printr-un act normativ. Noi, momentan, facem reglementarea şi ulterior după rectificarea bugetară, voucherele de vacanţă se pot acorda.

Aceste vouchere de vacanţă vor avea acelaşi regim cu tichetele de masă, în privinţa impozitării, deci cu reţinere la sursă.

În cuantumul sumei de 1.450 de lei, valorile nominale permise pentru voucherele de vacanţă pe suport hârtie pot fi multiplu de 10 lei până la 100 lei.

Nu va fi vorba despre un singur tichet în valoare de 1.450 de lei, pentru că salariatul poate nu doreşte să cheltuiască toată suma o singură dată’, a explicat oficialul.

Dobre a precizat că este devreme să se pronunţe în legătură cu modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă pentru 2018, acest lucru urmând să fie stipulat printr-o Hotărâre de Guvern.

‘În acest an, voucherele de vacanţă se vor da sub formă de tichete valorice tipărite sau în format electronic, în funcţie de cum se doreşte de către ordonatorul principal de credite. Pentru 2018 se schimbă modalitatea de acordare, dar deocamdată nu ne putem antepronunţa.

Am văzut foarte multă lume că se antepronunţă că va fi într-un fel sau altul. Eu spun că aşteptăm actul normativ, Hotărârea de Guvern, care va schimba modalitatea de acordare a acestor vouchere de vacanţă, de la 1 decembrie 2018.

Nu înţeleg de ce toată lumea se antepronunţă fără să aibă în faţă actul normativ. Repet, anul acesta se vor acorda voucherele în sistem clasic, fie tipărite, fie electronic, iar de la 1 decembrie 2018 vom avea alte modalităţi de acordare a acestora’, a susţinut ministrul Turismului.

Conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind acordarea tichetelor de vacanţă, postat în consultare publică pe site-ul Ministerului Turismului, impactul bugetar anual determinat de acordarea acestor tichete este de estimat la 1,73 miliarde lei, calculat la valoarea unui salariu minim brut pe economie, de 1.450 de lei.

În acelaşi timp, modificările şi completările aduse OUG nr.8/2009 ar urma să aibă un impact direct şi efectiv în economie de aproximativ 400 milioane de euro acordate sub forma unor vouchere celor aproximativ 1,2 milioane de persoane angajate în sistemul bugetar.

Detalii despre tichete de vacanţă AICI

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA