AcasăEvenimentÎNCEP PROCEDURILE - Ministrul Justiției a cerut revocarea din funcție a procurorului...

ÎNCEP PROCEDURILE – Ministrul Justiției a cerut revocarea din funcție a procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi

spot_img

DISTRIBUIȚI

ÎNCEP PROCEDURILE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus joi seară revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi, la capătul unui rechizitoriu de o oră și 20 de minute pe care i l-a făcut șefei DNA. Solicitarea de revocare va fi transmisă către CSM, care dă un aviz consultativ, și către președintele României Klaus Iohannis, care are ultimul cuvânt în acest caz, potrivit legii.

Toader a acuzat-o pe Kovesi de la tribuna Ministerului Justiției pe Kovesi de încălcarea Constituției și de comportament „excesiv de autoritar, discreționar”.

Raportul-rechizitoriu întocmit de Toader în 20 de puncte a vizat activitatea Laurei Codruța Kovesi din ultimul an an, respectiv din februarie 2017 și până în februarie 2018.

„Prezentul raportul nu reprezintă o evaluare a activității DNA. Luarea de pozitie prezintă activitatea procurorului șef, iar temeiul de analiză se fundamentează distinct”, a ținut să precizeze ministrul Justiției.

În argumentația sa împotriva lui Kovesi, Toader a făcut referire, printre altele, la trei decizii ale Curții Constituționale din 2017 vizând un conflict juridic de natură constituțională dintre Parlament și DNA, printre care și cel referitor la celebra ordonanță 13, tranșat de Curte în defavoarea Direcției Naționale Anticorupție.

„Declanşarea unei ample anchete penale (privind ordonanța 13 – nr.) care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, prin ridicare de acte, audierea unui număr mare de funcţionari, sceretari de stat şi miniştri a creat o stare de tensiune, creând premisele unui blocaj”, a declarat Tudorel Toader.

De asemenea, ministrul Justiției a vorbit despre refuzul Laurei Codruței Kovesi de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, statuată și de decizia CCR.

În opinia lui Tudorel Toader, procurorul șef al DNA se face vinovat de comportament excesiv de autoritar, implicându-se personal în dosarele altor procurori și a prioritizat dosarele după impactul mediatic.

„Un comportament excesiv de autoritar. Personal a supravegheat ancheta desfășurată de procurori în legătură cu OUG 13. Citez <<Eu mi-am asumat acest dosar împreună cu procurorul X și Y. Nu au făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să spun DA>> Așadar, se observă o supraveghere, o implicare în realizarea anchetelor altor procurori, ceea ce legea interzice „, a declarat Tudorel Toader, conform căruia trecerea timpului a acutizat situația.

Totodată, Toader a acuzat și modul de soluționare a dosarelor penale, în funcție de impactul mediatic.

„Prioritizarea soluționării dosarelor cu impact mediatic. Acestea nu se rezolvă după rezonanța publică pe care o au, nu după calitatea persoanei care se presupune că a comis presupusele fapte, ci în ordinea cronologică a înscrierii sesizării”, a mai spus Toader.

„Încercarea de condamnări cu orice preț”, a acuzat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției i-a reproșat de asemenea șefei DNA criticile pe care aceasta le-a adus în presa străină cu privire la legile Justiției, susținând că prin declarațiile sale publice „a afectat imaginea României”.

Totodată, Tudorel Toader a făcut referire la dezvăluirile privind DNA Ploiești, reproșându-i lui Kovesi că nu a dispus verificări.

” Spațiul public a fost și este plin de presupuse abuzuri ale procurorului Negulescu. El a fost apreciat și lăudat în loc să fie luate măsuri de verificare dacă e sau nu adevărat. (…) Falsificarea unor convorbiri telefonice, înregistrări cu un conținut, iar transcriptul avea alt continut. Am hotărâri judecătorești în care instanța a constatat ce se aude și ce se vede între înregistrare și transcriere motiv pentru care cauza a fost trimisă înapoi la urmărire penală. E un lucru foarte grav”, a spus Tudorel Toader, în prezentarea raportului privind activitatatea managerială la DNA.

Raportul mai incriminează tergiversarea soluționării unor cauze.

„Dosarul Microsoft cu sute de milioane de euro lăsat de mult în nelucrare că a trecut termenul rezonabil, de prescipție, ceea ce este inadmisibil”, a mai spus Toader.

„Pentru aceste fapte și acte (n.r.: existente în raportul privind activitatea managerială a șefului DNA), de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului șef DNA”, a anunțat Tudorel Toader la finalul prezentării sale.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA