AcasăActualitateSocialMINIM ISTORIC - BNR a redus dobânda de politică monetară la 2%...

MINIM ISTORIC – BNR a redus dobânda de politică monetară la 2% pe an!

DISTRIBUIȚI

Banca Națională a României a decis, marți, reducerea dobânzii de politică monetară la 2% pe an, de la 2,25%, începând din data de 1 aprilie, potrivit unui comunicat al băncii centrale. În ședința de marți, banca centrală a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei la 10% și în valută la 14%, dar și gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar.

Potrivit BNR, analiza celor mai recente date relevă menținerea ratei anuale a inflației sub limita de jos a intervalului țintei staționare, concomitent cu apariția unor semnale privind oprirea declinului semnificativ din perioada precedentă.

Această evoluție se manifestă în condițiile relativei temperări a scăderii în termeni anuali a prețurilor combustibililor și a prețurilor volatile ale produselor alimentare, dar și ale persistenței deficitului de cerere agregată și a deflației în zona euro. În luna februarie 2015, rata anuală a inflației și cea medie anuală s-au menținut la nivelurile lunii anterioare, de 0,4 la sută și respectiv de 1,0 la sută. Rata medie anuală a inflației determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum – indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană – a scăzut la 1,2 la sută, de la 1,3 la sută, în luna anterioară.

În ceea ce privește activitatea economică, datele de conturi naționale referitoare la trimestrul IV 2014 arată creșterea PIB-ului real cu 2,6% în termeni anuali, în condițiile continuării creșterii consumului final și ale unei contribuții favorabile, pentru prima dată în ultimii doi ani, a formării brute de capital fix.

Potrivit comunicatului băncii centrale, cvasitotalitatea indicatorilor cu frecvență lunară din primele luni ale anului 2015 – în special cei privind comerțul cu amănuntul și încrederea consumatorilor – sugerează consolidarea tendinței de creștere economică în perioada următoare.

Împrumuturile în monedă națională și-au accelerat creșterea față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul menținerii surplusului de lichiditate în piața monetară și al propagării reducerilor succesive ale ratei dobânzii de politică monetară asupra ratelor dobânzilor la creditele noi acordate companiilor și populației.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA