Acasăsinucidere maramuresMesajele de Paști ale conducătorilor bisericilor ortodoxe, greco-catolice și baptiste din România

Mesajele de Paști ale conducătorilor bisericilor ortodoxe, greco-catolice și baptiste din România

spot_img

DISTRIBUIȚI

Patriarhul Daniel: În persoana Mântuitorului se află izvorul vindecării noastre de păcat!

„În persoana divino-umană a Mântuitorului Iisus Hristos Cel răstignit şi înviat se află, aşadar, izvorul vindecării noastre de păcat şi de urmările lui: boala, suferinţa, moartea şi stricăciunea. Taina Pocăinţei sau a Mărturisirii şi iertării păcatelor, precum şi Taina Sfântului Maslu sunt izvoare permanente de vindecare de păcate, de patimi, de boli şi de suferinţe. În toate Sfintele Taine ale Bisericii lucrează harul Preasfintei Treimi, care ne arată iubirea milostivă a lui Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre (Slujba Sfântului Maslu) şi Izvorul tămăduirilor (Slujba sfinţirii apei)”, explică Patriarhul.

Întâistătătorul BOR consideră că „în timpul vieţii Sale pământeşti, de la Naşterea Sa în Betleem până la Înălţarea Sa la cer pe muntele măslinilor, Hristos-Domnul, prin tot ceea ce este El ca Dumnezeu-Om, prin tot ceea ce învaţă şi face, de fapt vindecă şi înnoieşte, sfinţeşte şi înalţă firea noastră omenească, pentru că uneşte voinţa umană cu voinţa divină, împlinind voia lui Dumnezeu-Tatăl prin smerită ascultare şi dăruire de sine întru iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni”.

Patriarhul atrage însă atenţia că „prin Taina Sfântului Maslu se dăruieşte bolnavilor vindecarea sufletească şi trupească, adică iertarea de păcate şi tămăduirea de boală sau alinarea suferinţei”, însă „pentru vindecarea şi mântuirea noastră sufletească şi trupească este nevoie de multă credinţă şi de multă stăruinţă în rugăciune, precum şi de iubire milostivă faţă de semeni”.

Menţionând că „din cauza crizei economice, spitalele s-au rărit, medicii s-au împuţinat, medicamentele s-au scumpit, iar bolile s-au înmulţit”, Patriarhul Daniel reaminteşte că „în acest context nefericit, prin proclamarea anului 2012 ca An omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, Biserica încearcă totuşi să contribuie mai mult la alinarea suferinţei”.

Aceasta se realizează „atât prin lucrarea ei liturgică, duhovnicească şi pastorală (mai ales Sfântul Maslu), cât şi prin lucrarea ei social-filantropică şi social-medicală (cabinete şi centre medicale), inclusiv printr-o cultură medicală a populaţiei, prin care oamenii sunt sfătuiţi să preţuiască mai mult darul sănătăţii, evitând bolile, şi să fie recunoscători faţă de persoanele care îi ajută să se vindece, mai ales când ei singuri, din cauza sărăciei, nu-şi pot plăti consultaţiile sau medicamentele”.

În acest context, Întâistătătorul BOR consideră că „pentru alinarea suferinţei şi pentru cultivarea sănătăţii este nevoie nu numai de o mai intensă cooperare între Stat şi Biserică, ci şi de conlucrare între diferite instituţii şi organizaţii sociale şi de caritate”, printr-o serie de programe care ar putea fi numite solidaritate pentru sănătate.

„În orice caz, trebuie să unim mai mult ştiinţa cu spiritualitatea, arta medicală cu rugăciunea, cuvântul bun cu fapta de ajutorare, grija pentru sănătatea noastră cu grija şi pentru sănătatea celor din jurul nostru şi a celor mai departe de noi”, afirmă Preafericitul Părinte, îndemnând ca, „în aceste zile de sărbătoare, de lumină şi bucurie pentru viaţa noastră creştină” (…) să arătăm „lumina dreptei credinţe şi a faptelor bune”, să împărtăşim şi altora „bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Vindecătorul şi Mântuitorul nostru”.

Cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşti, Patriarhul Daniel adresează tuturor sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, dimpreună cu salutul pascal: „Hristos a înviat!”.

 

Cardinalul Lucian Mureșan: Paştele înseamnă trecere

Paştele înseamnă trecere, afirmă Cardinalul Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în Pastorala transmisă cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului – Sfintele Paşti.

„Paştele înseamnă trecere. O trecere care pentru poporul evreiesc este cea din robia Egiptului, prin Marea Roşie, înspre libertatea tărâmului făgăduinţei. Isus împlineşte Paştele Vechiului Testament. Robia Egiptului fiind doar un semn al robiei păcatului în scurta noastră viaţă pe acest pământ, Fiul lui Dumnezeu ne trece de la moarte la viaţă: din Egiptul nostru pământesc înspre Ierusalimul ceresc, adevăratul pământ al făgăduinţei”, menţionează PF Lucian.

Cardinalul subliniază că moartea Mântuitorului este una „diferită de oricare alta, fiindcă este o moarte care duce la viaţă, (…) şi de aceea putem cânta cu toţii: ‘Cristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând”.

Potrivit înaltului prelat greco-catolic, o societate care încearcă să-L scoată tot mai mult pe Dumnezeu din calculele ei este normal să nu ştie în ce fel să abordeze profundul mister al morţii şi de aceea oscilează între exacerbarea importanţei şi negarea lui”.

„Iată, într-un astfel de moment de nelinişte, Dumnezeu alege să fie lângă noi. Când moartea este gata-gata să ne declare învinşi, Fiul lui Dumnezeu vine în ajutorul fiecăruia dintre noi şi se pune în locul nostru. (…) Puterea întunericului se îndepărtează astfel de noi, şi împreună cu ea şi frica, eterna frică, ce ne bântuia ca o nefastă moştenire de la Adam încoace. Nu mai e nevoie să ne ascundem de la faţa Domnului, căci cuvintele Mântuitorului înviat: ‘Nu vă temeţi’, adevărat balsam de vindecare, ne repun în raiul iubirii lui Dumnezeu”.

În finalul Pastoralei transmise cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti, Cardinalul Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică urează clerului, călugărilor şi călugăriţelor, credincioşilor greco-catolici şi tuturor creştinilor iubitori de Dumnezeu „Sărbători binecuvântate!” şi „Cristos a înviat!”

 

 

Preşedintele Uniunii Baptiste din România: Suntem chemaţi să nu uităm că Dumnezeu ne dă speranţă
Preşedintele Uniunii Baptiste din România, Otniel Ioan Bunaciu, a subliniat, în mesajul transmis cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului Isus Hristos, că Dumnezeu este cel care dă speranţă, iar credincioşii trebuie să trăiască potrivit învăţăturilor Scripturii.

„Într-o perioadă marcată de continuarea efectelor pe care criza mondială le-a avut asupra ţării noastre suntem chemaţi să nu uităm că Dumnezeu este cel care ne dă speranţă şi care ne cheamă să transformăm lumea, trăind potrivit învăţăturilor Scripturii”, menţionează preşedintele Uniunii Baptiste din România.

Potrivit acestuia, în calitate de credincioşi pentru care Sfânta Scriptură este unicul ghid pentru viaţă, baptiştii doresc ca valorile pe care le găsesc în aceasta să fie trăite şi promovate în societatea din care fac parte şi la care contribuie.

„De aceea suntem chemaţi în această perioadă să ne rugăm lui Dumnezeu şi să ne implicăm în viaţa ţării noastre, în care să fim o prezenţă dătătoare de sens şi speranţă”, susţine acesta în mesaj.

Preşedintele Uniunii Baptiste din România se roagă „ca poporul român să se apropie mai mult de Dumnezeu prin credinţa care să fie demonstrată într-o viaţă trăită ca ucenici ai Mântuitorului Isus Hristos”, ca şi pentru un climat de libertate de credinţa în toate ţările din lume.

”În mod deosebit ne gândim la credincioşii creştini din ţări unde libertatea de credinţă este îngrădită sau interzisă, pentru cei afectaţi de sărăcie, pentru întărirea familiilor din ţara noastră, pentru toţi cei care sunt afectaţi de traficul de persoane”, se arată în mesaj.

Nu în ultimul rând Otniel Ioan Bunaciu se roagă „pentru alegerile care vor avea loc în acest an în ţara noastră”, îndemnându-i „pe cei care candidează să nu uite că valorile creştine, aşa cum sunt acestea expuse în Sfânta Scriptură, pot deveni o temelie pentru o societate armonioasă, lipsită de corupţie şi prosperă”.

Preşedintele Uniunii Baptiste din România urează credincioşilor „ca bucuria Învierii să umple inimile şi casele tuturor celor care cheamă ca Domn pe Isus Hristos cel viu” şi „Hristos a înviat!”

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA