AcasăNews AlertMESAJ DUR PENTRU MAI MARII ȚĂRII - La un simpozion dedicat Centenarului...

MESAJ DUR PENTRU MAI MARII ȚĂRII – La un simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri, primarul din Baia Mare a spus adevăruri dureroase

spot_img

DISTRIBUIȚI

MESAJ DUR PENTRU MAI MARII ȚĂRII Luni, 12 noiembrie 2018, în municipiul Baia Mare s-a desfășurat Simpozionul național dedicat Centenarului Marii Uniri. La manifestări au participat înalte fețe bisericești, reprezentanți ai mediului academic și ai administrației județene și locale, studenți și alții interesați de eveniment. De departe cel mai interesant moment al manifestărilor din cadrul simpozionului l-a reprezentat mesajul primarului Cătălin Cherecheș care a vorbit despre realitatea cotidiană și despre cum trebuiau mai marii țării să gestioneze anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

Vă redăm mai jos, integral, mesajul său:

Noi românii, de fiecare dată când ne întâlnim în medii formale, vorbim frumos despre noi, ne lăudăm cât de buni suntem și, în secunda în care ieșim din mediile formale, uităm toate aceste lucruri și căutăm să scoatem în evidență lucrurile marginale care nu întotdeauna ne onorează. Nu învățăm absolut nimic din exemplul altora. Pentru că nu trebuie să inventăm lucruri, doar să luăm exemplul unor popoare care au devenit mari având un comportament așa cum ar trebui să aibă și cel român. 

Unirea de la Alba Iulia este un act politic, este un act care a avut o relevanță geopolitică și geostrategică, a avut o relevanță economică. Oamenii politici de la acea vreme au așezat în această formă a României Mari tot ceea ce înseamnă provincii românești. Pentru 100 de ani de România trebuie să ne gândim cum se așează lumea de azi, care sunt prioritățile geostrategice de azi, cum se așează economia și cum va funcționa de azi înainte și, în raport cu aceste priorități, să adaptăm instituții, începând cu Biserica Ortodoxă Română, să adaptăm instituții cum este Armata, instituții de învățământ, de cultură, astfel încât să devenim noi, ca popor, performanți într-o lume globală. Știu care sunt modelele de succes în organizarea unui stat. Bineînțeles că aceste modele nu seamănă cu organizarea Statului Român dar cu siguranță, la un moment dat Dumnezeu, prin inspirația care o va da românilor, va aduce în fruntea țării vreo cinci bărbați hotărâți care să poată reforma Statul în așa fel încât să devenim și noi performanți, să dăm un exemplu despre ceea ce trebuie să se întâmple la nivel național, regional și local. Nu trebuie într-o țară mai mult de cinci oameni care să facă treabă și să pună țara pe roate. Din păcate, noi avem vreo 5500 care nu sunt în stare să facă nimic și îi mai și încurcă pe cei care vor să facă. 

Unirea de la Alba Iulia seamănă cu fuziunea dintre Universitatea de Nord Baia Mare cu Universitatea Tehnică Cluj. Cam așa trebuie să înțelegeți lucrurile pentru că există avantaje și dezavantaje. Am ajuns o țară mare, dar nu întotdeauna cu gânduri mari. O țară mare, dar nu întotdeauna cu proiecte la care să rezoneze Europa și lumea. Am ajuns o țară mare cu personalități foarte puternice și marcante, aruncate în derizoriu. Oare câte sute de ani trebuie să treacă pentru ca acest popor să învețe să își respecte personalitățile și să își respecte istoria, pe cei care au făurit lucruri relevante, controversate la momentul lor, lăudate după ce au fost filtrate prin mințile mai multor generații și oare cât va trece până când vom învăța că un popor are nevoie de educație, sănătate și cultură? Oare câte miliarde de euro trebuie să cheltuim pe înzestrarea armatei până se vor sătura unii de prin alte părți de atâția bani câți vom plăti noi, poporul român, ucigând cultura, sănătatea și educația? 

Cred că la 100 de ani de România e foarte util să facem manifestări culturale, să ne întâlnim și să ne spunem cât de buni și frumoși suntem, noi între noi, ca un fel de familie tradițională, dar cred că cel mai important lucru era ca Guvernul României să aloce marea parte a finanțărilor pentru Anul Centenar pentru promovarea României în străinătate, pentru promovarea oportunităților economice din România în afara țării și să arate potențialilor investitori ce se poate face aici, la noi acasă. Trebuia să identifice tot ce înseamnă personalități din toate mediile, din cel academic, din zona economică, din cea politică și așa mai departe, care au rădăcini în România. Pentru că România nu știe astăzi cine sunt românii din afara granițelor ei. Mă refer la cei care au un mic filon de aici, din România. Știu unii că astăzi cel mai bogat evreu din lume are un bunic născut la Buciumi? Nu știe aproape nimeni. Sunt lucruri pe care Statul Român trebuie să le învețe de la maghiari. Trebuie să ia modelul de promovare al Ungariei în afara granițelor ei, de modul în care își achiziționează simboluri, clădiri în care au trăit maghiari, diverse clădiri unde își au locul grădinițe sau școli maghiare, locuri în care își fac centre culturale. Să le luăm și noi exemplul. 

Decât să stăm pe scene și să dansăm Hora Unirii până amețim și să nu vedem care ne sunt prioritățile, cred că ar trebui să stăm cu picioarele pe pământ și să vedem ce avem de făcut de acum încolo. Altfel, spunându-vă că prioritățile sunt sănătatea și educația și cultura, nu vom fi decât tot mai bolnavi și mai proști”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

 

ActualMM 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA