AcasăsiugariuMERG ÎMPREUNĂ - Şedinţă comună a Sinoadelor mitropolitane din Transilvania

MERG ÎMPREUNĂ – Şedinţă comună a Sinoadelor mitropolitane din Transilvania

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ierarhii din Sinodul Mitropoliei Ardealului şi din Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului s-au întrunit joi, 26 noiembrie în şedinţă de lucru comună, la sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Ierarhii au discutat diverse aspecte ale vieţii bisericeşti din eparhiile transilvănene.

Lucrările şedinţei comune a celor două Sinoade Mitropolitane au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cadrul şedinţei au fost analizate o serie de propuneri ale eparhiilor din cuprinsul celor două mitropolii din Transilvania şi, la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-a înfiinţat o comisie de cercetare în vederea canonizării părintelui Arsenie Boca. Un punct important al discuţiilor a fost dialogul şi rezolvarea litigiilor cu Biserica Greco-Catolică.

„Prima problemă de pe ordinea de zi a fost evaluarea situaţiei privind litigiile dintre Biserica Ortodoxă şi Biserica Greco-Catolică, a solicitărilor în instanţă atât a locaşurilor de cult cât şi a terenurilor, o situaţie care a devenit foarte acută, mai ales în eparhia Devei şi Hunedoarei unde doar în această lună au apărut 56 de noi procese. S-a hotărât să trimitem o scrisoare semnată de toţi ierarhii din Ardeal către Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice de la Blaj, solicitând o implicare în accentuarea dialogului pentru rezolvarea problemelor litigioase în comisiile de dialog. La solicitarea Preasfinţitului Gurie s-a alcătuit o comisie de teologi şi de oameni de ştiinţă care să studieze viaţa şi activitatea părintelui Arsenie în vederea alcătuirii unui referat general, a unui studiu document pe care apoi Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ardealului să-l propună, dacă este cazul aprobării Sfântului Sinod, în vederea canonizării părintelui Arsenie”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Misiune comună

De asemenea, membrii celor două Sinoade Mitropolitane au discutat şi adoptat o serie de propuneri ale eparhiilor pentru ca viaţa bisericească din Ardeal să se desfăşoare în mod unitar.

„Întâi de toate, această întâlnire are o importanţă deosebită din punct de vedere duhovnicesc. Comuniunea dintre cei ce se străduiesc să facă misiunea Domnului Iisus Hristos în eparhiile din Transilvania este foarte importantă. Au fost şi lucruri punctuale care au trebuit discutate. Deşi s-au aplanat foarte multe diferende dintre Biserica noastră şi Biserica Greco-Catolică, mai sunt foarte multe lucruri de rezolvat. Se pare că în ultima vreme, cele mai multe probleme sunt intentate parohiilor din Episcopia Devei şi Hunedoarei. De aceea, întâlnirea de la Deva a fost de bun augur, pentru că noi, sinodalii, printr-o scrisoare irenică ne-am adresat Înaltpreafinţitului Lucian de la Blaj, rugându-l să se aplece asupra acestor situaţii, pentru că ele pot fi rezolvate creştineşte. Există un mai vechi proiect prin care cerem amendarea Decretului 126 din 1990. În articolul 3 al acestui decret se spune că înainte de a se apela la instanţe, o comisie mixtă a celor două culte trebuie să se pronunţe asupra situaţiei juridice a bisericii, casei parohiale, a cimitirului. Am insistat ca acest lucru să fie luat în vedere, dar am mai adăugat o propunere a noastră, de la Cluj. La biserici, case parohiale, cimitire să se adauge şi proprietăţile forestiere şi terenurile agricole, pentru că dacă o parohie în majoritate astăzi este ortodoxă, chiar dacă în istorie a fost greco-catolică, credem că nu e drept ca proprietăţile să le moştenească după foaia funciară numai una dintre confesiuni sau totalmente confesiunea greco-catolică. Credem că o misiune bine-făcută, şi a noastră şi a preoţilor pe care noi îi povăţuim, o misiune bine făcută într-o lume în care sunt probleme poate duce la rezultate frumoase. Credem că această întâlnire de astăzi a fost cu folos”, a spus IPS Mitropolit Andrei.

La final, ierarhii au discutat şi câteva probleme de ordin disciplinar şi administrativ din eparhiile sufragane celor două Mitropolii.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA