AcasăslolvaciaMEMORIA TIMPULUI – Ce s-a întâmplat important în 19 noiembrie

MEMORIA TIMPULUI – Ce s-a întâmplat important în 19 noiembrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

1377: Prima atestare documentară a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 – 1382), prin care brașovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca și cheltuiala lor proprie”.

1493: Cristofor Columb descoperă Porto Rico.
1703: Omul cu masca de fier, legendarul prizonier politic francez moare la Bastilia.
1819: Muzeul Prado din Madrid este inaugurat.

1850: Alfred Tennyson este numit de către regina Victoria Poet Laureate.
1861: Se încheie Conferința natională a fruntașilor politici romani din Banat, ținută la Timișoara, la care se adopta o moțiune prin care se cere autonomia Banatului față de Ungaria, teritoriul acestuia urmand sa fie numit „Căpitanatul român” sau să fie încorporatTransilvaniei (devenita autonomă).

1942: Al doilea razboi mondial: Bătălia de la Stalingrad – forțele rusești sub comanda generalului Georgy Zhukov lanseazăoperațiunea „Uranus”, contraatacând și întorcând soarta bătăliei în favoarea trupelor sovietice.
1946: Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate „libere și nestingherite”, care au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de guvernul Petru Groza care a anunțat victoria Blocului Partidelor Democratice.

1969: Programul Apollo: Apollo 12 – astronauții americani Charles Conrad și Alan Bean aselenizeză în Oceanul Furtunilor și devin astfel a 3-a respectiv a 4-a persoană care pășește pe Lună.

1969: Fotbalistul brazilian Pelé marchează cel de-al 1000-lea gol.
1977: Președintele egiptean Anwar El Sadat devine primul lider arab al Orientului Mijlociu care a efectuat o vizită oficială în Israel.

1979: Începe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat în plen față de cultul personalitații creat în jurul familieiCeaușescu. Drept urmare, în aceeași noapte, Pârvulescu a fost evacuat din casa în care locuia.

1985: Războiul Rece: La Geneva, președintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se întâlnesc pentru prima dată.

1998: Tabloul lui Vincent van Gogh, Portretul artistului fară barbă este vândut la licitație pentru suma record de 71,5 milioane de dolari.
1999: China lansează prima sa navă spațială, Shenzhou 1.

Sărbători în 19 noiembrie

România – Ziua cercetătorului și proiectantului
Internațional – Ziua internațională a bărbatului
Monaco – Sărbatoarea natională a Principatului Monaco
Puerto Rico – Descoperirea insulei Puerto Rico (1493)

Sursa foto: castelulbran.ro

Adrian Tudor

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA