AcasăMARAMURESUL ISTORICMatei Ştefănescu, absolvent cu 10 la Bac, student: "Dacă nu demisionează când...

Matei Ştefănescu, absolvent cu 10 la Bac, student: „Dacă nu demisionează când 8 milioane de oameni îi spun să plece, nu va demisiona niciodată”

spot_img

DISTRIBUIȚI

– După un Bac tip Funeriu de 10 pe linie, ai reuşit să intri în vizorul presei, mulţi oameni fiind încântaţi de modul tău de a gândi şi de a te comporta. Dincolo de o rundă politică agitată şi de chichiţe legislative, cum vezi participarea românilor la votul de duminică?
– În opinia mea, prezenţa la vot a fost, pentru un astfel de referendum, enormă. Apropierea de 50%, indiferent de ce se va întâmpla în zilele următoare, ne arată că, în comparaţie cu referendumul din 2007, atunci când au participat 44% – şi, atenţie, se mobilizaseră toate formaţiunile politice, nimeni nu boicotase -, acum, două formaţiuni au apelat la boicot, una oficial, iar cealată neoficial. Practic, prezenţa la vot ar fi depăşit 75 la sută, ceea ce ne arată interesul crescut al oamenilor, chiar şi în condiţiile în care poate 10 procente ar fi stat acasă în orice situaţie.
-Spuneai că nu ai de gând să părăseşti ţara, deşi ai avut oferte, şi că vei lupta din interior…
– Mi se pare că putem fi pe drumul cel bun, în sensul că, după o criză economică şi politică, oamenii au realizat ce se întâmplă şi au dat un semnal puternic, arătând că resimt această criză a clasei politice, ceea ce i-a făcut să gândească altfel, să apară iniţiative şi atitudini civice de amploare. Au ajuns la concluzia că fiind activi, mergând la vot, pot lua decizii pentru naţiune, făcând ca lucrurile să meargă într-o direcţie sau alta; asta înseamnă democraţie!

– Probabil că ai în grupul de cunoscuţi, de prieteni, oameni care spun că s-au săturat de politică, care mai spun că toţi sunt o apă şi-un pământ şi că cele mai bune variante sunt anarhia şi globalizarea… Ce le spui?

-Sunt destui… În ultima perioadă am încercat să vorbesc cu orice cunoscut, pentru a-l determina să înţeleagă că nu sunt toţi o apă şi-un pământ şi că se poate face o reformă a clasei politice. Cunoscuţi de-ai mei, chiar prietena mea, erau scârbiţi, intenţionând să nu voteze. Le-am spus că trebuie să începem de la noi, pentru că o clasă politică se va modela după întreaga societate. În primul rând trebuie să începem să fim responsabili de propriile noastre fapte. Guvernul nu poate lua decizii în locul nostru, nu ne poate da nimic, decât să creeze un cadru prin care să ne ajute în proiectele şi în munca noastră. Personal, militez pentru conştientizarea faptului că viitorul fiecăruia dintre noi va fi mai bun sau mai rău în funcţie de cum reuşim să ne autoeducăm şi să-i educăm şi pe alţii. Dacă tot arătăm cu degetul spre clasa politică, n-ar strica să arătăm şi înspre noi. Un popor nu se poate modela de către cei aflaţi la putere, ci doar ajutat să prospere economic.

– Cine sunt cei pe care ţi i-ai ales drept modele?
– … Oameni care s-au pus în slujba naţiunilor lor, au schimbat soarta acestora şi a lumii întregi… Kennedy, Churchill, Napoleon, Alexandru cel Mare şi lista ar putea continua.

– Suntem cu toţii de acord că nivelul politic la care s-a ajuns acum este unul catastrofal. Vei intra în politică?
– Cu siguranţă! Este absolut necesar şi totodată este ceea ce simt că vreau să fac. E nevoie ca în fruntea ţării să avem oameni capabili să se sacrifice pentru oamenii care i-au trmis acolo. Dacă mi s-ar spune mâine „cară apă pentru echipa naţională de nu-ştiu-ce, că e nevoie la un concurs”, asta trebuie să fac! Poate sunt naiv, poate sunt penibil, dar aşa cred eu că trebuie făcută politica.

-Mai este de actualitate naţionalismul în structura europeană?

– De multe ori acest cuvânt este înţeles greşit. Din punctul meu de vedere, naţionalismul este similar patriotismului. Noi avem o fobie pentru acest cuvânt deoarece îl confundăm adeseori cu extremismul. Eu sunt şi voi fi toată viaţa un patriot, iar ca manifestare, un naţionalist. Iar dacă vorbim de cedarea unui dram de suveranitate dacă ne-am ales să trăim într-o Europă unită, asta nu înseamnă că nu putem fi naţionalişti, să ne apărăm valorile noastre şi să le promovăm. Valorile adevărate, pentru că „afară” România e ţara ţiganilor care cerşesc sau fură. Institutul Cultural Român cu asta trebuia să se ocupe, să asigure promovarea României prin adevăratele noastre valori, şi nu prin kitsch-uri de împrumut.

– Cum vezi posibila revenire a preşedintelui suspendat la Cotroceni?

– Un om care nu demisionează nici măcar când 8 milioane de oameni îi spun că nu mai are ce căuta acolo nu va demisiona niciodată. Coabitarea cu o structură politică, vorbesc aici de USL, care are la rându-i majoritate şi milioane de susţinători, va fi, după cum s-a văzut de-a lungul timpului, imposibilă. Se trece peste orice. Aţi văzut ce s-a întâmplat cu cursul valutar în ultima perioadă… Cred că doi ani, de-acum încolo, într-o asemenea situaţie, la un nivel ceva mai redus, dar constant, se va întâmpla acelaşi lucru. (sursa: cotidianul.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA