spot_img
AcasăActualitateSocialMăsuri pentru eliminarea mafiei din piețe. Se vor elibera noi certificate de...

Măsuri pentru eliminarea mafiei din piețe. Se vor elibera noi certificate de producător

DISTRIBUIȚI

Noile norme privind eliberarea certificatelor de producători agricoli vor fi aprobate în cel mult două săptămâni, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Achim Irimescu. „În prezent, multe dintre aceste certificate sunt date prin înţelegeri (ale persoanelor care nu sunt producători, ci doar intermediari – n.r.) cu oficialităţile locale, şi cred că aici trebuie un control riguros”, a subliniat Irimescu.

 

FOTO: Doi dintre ”producătorii” din Piața IzvoareleOficialul Ministerului Agriculturii a mai precizat că, alături de schimbarea modalităţii de eliberare a certificatelor de producător, o altă măsură necesară pentru eliminarea intermediarilor din pieţe ar fi trecerea centrelor locale de colectare în proprietatea producătorilor. „Ar fi un mare avantaj, pentru că producătorii ar fi proprietari la aceste centre şi s-ar sări astfel lanţul intermediarilor. Producătorii nu vor mai fi interesaţi să dea intermediarului marfa, ci o va livra direct la centru”, a explicat Irimescu.

O problemă importantă în aplicarea acestor măsuri o constituie faptul că România nu deţine, în momentul de faţă, prea multe centre de colectare de legume şi fructe. „Deocamdată, nu avem centre locale de colectare, dar le vom face pe măsurile de dezvoltare rurală. La ora actuală, beneficiarii nu au fonduri, iar băncile nu le dau credite, pentru că nu sunt viabili, şi atunci există un blocaj”, a mai spus reprezentantul Ministerului Agriculturii. În ceea ce priveşte organizarea producătorilor, oficialul MADR consideră că ne confruntăm în continuare cu o rezistenţă la ideea de cooperative ale producătorilor sau asociere. „Cred că este şi rolul mass-media de a populariza importanţa asocierii. Producătorul nu va face decât să producă, iar cooperativa are rolul de a-i vinde marfa la cele mai bune preţuri. El nu va pierde timpul în pieţe, ci doar va produce. Doar prin asociere poate fi negociată şi intrarea în supermarketuri cu produse româneşti”, a subliniat secretarul de stat. (Bogdan Cronţ)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA