AcasăActualitatePoliticMĂSURI - Macovei: Îi cer ministrului Curaj să aibă curajul să-i retragă...

MĂSURI – Macovei: Îi cer ministrului Curaj să aibă curajul să-i retragă titlul de doctor lui Victor Ponta

spot_img

DISTRIBUIȚI

Liderul partidului M10, Monica Macovei, i-a cerut, duminică, ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să aibă curajul de a-i retrage titlul de doctor fostului premier Victor Ponta, adăugând că tuturor celor care şi-au plagiat tezele de doctorat şi de masterat trebuie să le fie retrase diplomele.

Monica Macovei i-a solicitat, duminică, noului ministru al Educaţiei, într-o conferinţă de presă, la Galaţi, să aibă curaj şi să-i retragă retragă titlul de doctor fostului premier Victor Ponta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Suntem la sediul M10, filiala Galaţi, care este pe strada Universităţii şi Galaţiul are o universitate de tradiţie şi cu o vechime de 65 de ani şi, pentru că suntem pe strada Universităţii, unde avem o universitate foarte bună, îi cer ministrului Curaj, ministrului Învăţământului, domnul Curaj, să aibă curajul şi să-i retragă titlul de doctor lui Victor Ponta”, a afirmat Macovei.

Ea a adăugat că tuturor celor care şi-au plagiat tezele de doctorat sau de masterat trebuie să le fie retrase diplomele.

„Victor Ponta a plecat acasă că aşa i-a spus strada, dar de ce să rămână cu titlul de doctor pe care nu-l merită, pe care l-a furat? Deci, domnule ministru Curaj, aveţi curajul să-i retrageţi titlul de doctor lui Victor Ponta şi tuturor celorlaţi care şi-au plagiat tezele de doctorat şi nu sunt doctori, sau de masterat, şi să le retrageţi şi lor diplomele”, a mai spus liderul M10.

Monica Macovei a fost prezentă, duminică, la Galaţi, unde a participat la o întâlnire cu membrii filialei gălăţene a partidului M10.

Fostul premier Victor Ponta a obţinut, în anul 2003, titlul de doctor în drept la Universitatea din Bucureşti cu teza „Curtea Penală Internaţională”, coordonatorul lucrării fiind Adrian Năstase, atunci premier în funcţie.

În 2012, săptămânalul britanic de ştiinţă „Nature” a publicat în ediţia online ştirea potrivit căreia Ponta a fost acuzat de plagiat în legătură cu teza de doctorat, materialul respectiv fiind preluat de presa românească şi internaţională.

Victor Ponta a respins acuzaţiile şi a declarat că este vorba despre un joc politic, pe fondul unei dispute între Guvernul şi preşedintele României, pe tema reprezentării României în cadrul Consiliului European.

Lucrarea de doctorat a premierului a fost analizată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, care a decis, în 29 iunie 2012, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. O lună mai târziu, în iulie 2012, şi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

Decizia din iulie 2012 a Comisiei de Etică a UB a fost anunţată la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică informase că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

Premierul Victor Ponta declara atunci că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politică” şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

În august 2012, Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru făcuseră un denunţ la Parchetul instanţei supreme în acest caz. Un procuror de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) arăta în rezoluţia prin care a dispus neînceperea urmăririi penale că nu se confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA