Acasă MARAMURESUL ISTORIC MARMAŢIA 2016 – A început Festivalul de Obiceiuri şi Datini de Iarnă...

MARMAŢIA 2016 – A început Festivalul de Obiceiuri şi Datini de Iarnă de la Sighetu Marmaţiei

DISTRIBUIȚI

MARMAŢIA 2016 Cea de-a 48-a ediţie a Festivalului de Obiceiuri şi Datini de Iarnă “Marmaţia”a debutat în marţi, 27 decembrie, în Sighetu Marmaţiei, cu organizarea unui Târg de Artă Populară în Parcul Central.

MARMAŢIA 2016 Deschiderea oficială a avut loc la Primăria Sighet, unde oficialităţile locale au întâmpinat oaspeţii sosiţi la eveniment, oameni de cultură, etnologi, invitaţi din străinătate, conform Maramedia.

Directorul Muzeului Maramureşului din Sighet, Gheorghe Todincă, a făcut o scurtă prezentare a invitaţilor sesiunii de comunicări ştiinţifice care se va derula pe parcursul a două zile.

Unul dintre oaspeţi, academicianul Alexandru Sofonie a încântat auditorul cu o urare: “Maramureş, ţară veche, cu oameni fără pereche/ Maramureş veche ţară, nu lasă neamul să piară/ Că de neamul va pieri, gloată-n ţină toţi om fi!”.

Printre invitaşi s-a aflat şi Aurica Bojescu, secretar responsabil cu comunitatea română din Ucraina, care a susţinut câteva argumente pentru apărarea drepturilor românilor de dincolo de Tisa, pentru promovarea şi păstrarea identităţii reflectată de port, limba şi datini.

Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, a primit în dar de la Aurica Bojescu publicaţia “Buletinul românilor din Ucraina”.

Drept răspuns, edilul a subliniat că nimic nu e mai important în lume decât păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor, mai scrie Maramedia.

În cadrul discuţiilor s-a amintit de Podul de peste Tisa şi despre eforturile de a mai construi o punte de legătură cu fraţii de dincolo de Tisa.

La finalul discuţiilor, oaspeţii au închinat un pahar de şampanie.

Toţi cei  prezenţi la deschiderea oficială au primit şi Pluguşorul copiilor din Vadu Izei, în faţă primăriei.

La ora 12:00 a fost vernisată expoziţia “Pâinea noastră cea de toate zilele”, la Muzeul Etnografic din centrul oraşului.

sursa

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA