AcasăActualitateMarele rapsod maramureșean Grigore Leșe împlinește astăzi 70 de ani. La mulți...

Marele rapsod maramureșean Grigore Leșe împlinește astăzi 70 de ani. La mulți ani, maestre!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Marţi, 20 februarie, interpretul de muzică populară Grigore Leșe împlineşte 70 de ani. Este printre puţinii interpreţi tradiţionali, aproape singurul care mai cântă muzică veche, aşa cum a fost ea concepută şi interpretată de rapsozi populari acum zeci sau sute de ani, iar repertoriul său include mai ales piese autentice din Țara Lăpușului.

Grigore Leşe s-a născut la 20 februarie 1954 în satul Stoiceni din judeţul Maramureș.

Copilăria sa a fost marcată mai ales de perioada colindatului. „Când eram copil, în tot satul se făceau colaci pentru colindători. Nu se dădeau bani, că nu umblau oamenii după bani. Colindele ne-au ținut în lume 2000 de ani. D-aia am rezistat atât! Azi, colindatul s-a transformat în comerț!”, spune Leşe.

A absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare, apoi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – Facultatea de instrumente și canto (fagot).

Debutul său artistic a avut loc în anul 1977, în cadrul unui spectacol organizat de Televiziunea Română.

Printre creațiile muzicale se află „Cântec despre Bucovina” (Cântă cucu, bată-l vina) (versurile cântecului aparţin lui Constantin Mandicevschi, scrise în anul 1904, Vasile Mucea descoperă cântecul în folclor în satul Corceşti, Raionul Storojineţ, Nordul Bucovinei în anul 1943, cântecul fiind înregistrat prima dată de Grigore Leșe abia în anul 1996), „Cântec în lemn – toacă”, „Când m-o făcut mama-n lume”, „Cântec pe înserat – din tilincă”, „Horea miresii”, „Miorița”, „Nistrule, apă vioară”, „Nu-i lumină nicări” sau „O, Marie frumos nume!”

A obţinut premii la festivaluri judeţene şi naţionale: „Pe deal la Teleormănel” – Alexandria 1982, „Festivalul Doinei” – Cluj-Napoca 1984 sau „Maria Tănase” – Craiova 1988.

A participat activ la revigorarea muzicii tradiţionale ca instructor al formaţiilor folclorice din Ţara Lăpuşului (Rogoz, Lăpuş, Libotin, Târgu Lăpuş, Stoiceni).

În anul 2003 a obținut titlul de Doctor în Muzică, (calificativul Summa cum Laudae, cu teza „Horea în grumaz. Consideraţii teoretice şi practice ale interpretării genului dintr-o perspectivă stilistică”), iar în 2010, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Din anul 2005 este profesor asociat de etnomuzicologie al Universității București şi al Universității de Muzică București.

Sursă: Rador.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA