MARE ATENȚIE Atacuri informatice bine țintite care vizează firme sau persoane private au devenit principala ocupație a unor indivizi care ”bântuie” prin spațiul virtual.
Hackerii cer apoi victimelor ale căror calculatoare au fost lovite de virusuri recompense pentru a le se oferi, chipurile, ”cheia” decriptării atacului cibernetic. Principala armă a hackerilor este un sistem informatic performant creat de marina militară americană pentru a-și pune la adăpost comunicațiile și informațiile lansate în spațiul virtual.
În timp, softul – care ascunde IP-ul calculatorului și asigură postura de anonim pe internet -, a fost abandonat de ”părinții” săi, a scăpat pe piața liberă și a intrat pe mâna unor indivizi care-l folosesc în atacuri informatice urmate de cereri de răscumpărare.
”E un soft care e la liber și se poate instala în doar cinci minute. Cu el utilizatorul ajunge în partea întunecată a internetului (n.r.dark site) unde se înarmează cu tot ce are nevoie și unde poate să pregătească, din postura de anonim, orice atac informatic”, a declarat scms. Ionuț Stoica, șeful Biroului de Investigare a Infracțiunilor Informatice din cadrul IGP, pentru Libertatea.
Cum se derulează o astfel de lovitură în spațiul virtual? Hackerul trimite un mail criptat la adresa electronică vizată, iar calculatorul, laptopul sau cardul vizat ”îngheață”. Atacul ”teroriștilor” internetului este urmat de o cerere de răscumpărare al cărei cuantum variază în funcție de valoarea informațiilor și de ”rangul” celui virusat. Cel mai adesea este vorba de sume care se învârt în jurul a 1.000 de dolari în schimbul cărora hackerii ar pune la dispoziție antidotul, cheia pentru decriptarea atacului cibernetic.
Sursă info.
Sursă foto.