AcasăEvenimentMARAMUREȘENII, ÎN PERICOL - Ouă și carne infestate în magazine după ce...

MARAMUREȘENII, ÎN PERICOL – Ouă și carne infestate în magazine după ce gripa aviară a fost confirmată la o fermă din Seini?

DISTRIBUIȚI

MARAMUREȘENII, ÎN PERICOL  Gripa aviară confirmată la o fermă de găini din Seini, județul Maramureș, a umplut prima pagină a ziarelor din toată țara. În acest moment, autoritățile maramureșene se străduiesc să facă față situației, însă în ceea ce privește comunicarea publică pe această temă, încă există multe semne de întrebare.

Autoritățile se feresc să facă publice toate datele problemei, lăsând loc de interpretări. Nu mai puțin de 18.600 de găini au fost confirmate ca și infestate cu virusul, de către autorități. Acestea urmează să fie azi, în cursul zilei, incinerate. Mii de ouă sau produse din carne infestate ar putea fi, însă, pe rafturile magazinelor.

Contactați de către ActualMM.ro, reprezentanții DSVSA Maramureș au precizat că găinile nu au mai ouat de când boala s-a manifestat asupra lor, acesta fiind unul dintre semnele bolii. Autoritățile au demarat cercetări de amploare pentru a stabili în câte magazine și din câte județe au fost distribuite produsele de la ferma din Seini, a mai spus Liviu Sima, purtătorul de cuvânt al DSVSA Maramureș.

Virusul cu care au fost infestate păsările se numește, în termeni biologici, H5N8 și încă de la apariția acestui și până acum nu au existat cazuri de transmitere la om, a declarat pentru ActualMM.ro Dr. Rareș Pop, directorul DSP Maramureș. Se pare că focarul a fost descoperit încă din data de 6 ianuarie. Proprietarii fermei, doi medici veterinari, au sigilat (potrivit autorităților) ferma încă de atunci și nici un produs, nici măcar furajele pentru animale, nu au fost scoase din incinta fermei.

Cu toate că autoritățile spun că maramureșenii nu ar trebui să se panicheze, ar fi bine să fiți totuși precauți de unde achiziționați, respectiv cum preparați termic alimentele cumpărate cu atât mai mult cu cât autoritățile vorbesc abia astăzi, 15 ianuarie, despre focarul de gripă aviară, când acesta a fost depistat încă din data de 6. Ne vom abține de la comentarii în ceea ce privește modul în care autoritățile au ales să gestioneze „la secret” această problemă care ține de siguranța publică până când aceasta a apărut în mediul public.

Știre în curs de actualizare.

 

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA