AcasăEvenimentMaramureseni judecati in Nancy pentru furturi de utilaje agricole sau de santier....

Maramureseni judecati in Nancy pentru furturi de utilaje agricole sau de santier. Prejudiciul: 8 milioane de euro

spot_img

DISTRIBUIȚI

20 de romani suspectati ca au furat zeci de excavatoare si alte utilaje agricole sau de santier vor fi judecati incepand de astazi, 10 februarie, la Nancy, in nord-estul Frantei, dupa cum informeaza presa franceza. Reteaua, specializata in furtul unor astfel de masini, ar fi obtinut peste 8 milioane de euro. Investigatia francezilor a durat doi ani, ei cooperand cu autoritatile romane. Firul investigatiei i-a adus pe oamenii legii in Borsa, acolo unde a fost identificat capul retelei.
Pentru hoti, tot ce conta era ca utilajele sa fie mari si mai ales sa coste o avere. Nici ei nu stiau prea bine ce fura. Unul dintre suspecti le-a spus anchetatorilor ca la un moment dat a furat de la o societate „ceva pe senile”, potrivit presei franceze. Reteaua era specializata in furtul utilajelor care, dupa vanzare, le aduceau hotilor venituri uriase, tinand cont ca un utilaj mic are o valoare de piata care depaseste 100.000 de euro.
Autoritatile franceze spun ca reteaua a actionat in special in estul Frantei, intre 2008 si 2009. Are la activ circa 60 de spargeri la intreprinderi sau exploatari agricole. Dupa ce erau sustrase din Franta, utilajele ajungeau in Borsa. Totul era coordonat de patronul unei societati de transport. Presa franceza scrie ca are 35 de ani si este poreclit „Obezu”.
Echipele sale de hoti nu erau prea mari, fiind compuse din trei-patru oameni, unul dintre ei fiind un „locotenent” de-al sau. Plecau din Borsa catre estul Frantei, dar si catre Germania sau Belgia. Dupa ce isi stabileau obiectivele, hotii luau legatura cu soferi de TIR ai unor societati transportatoare din Romania care aveau de livrat marfa in imprejurimi. Utilajele furate erau imbarcate in camioane si soferii plecau spre Romania cu documente false pentru trecerea frontierei. Odata aduse la Borsa, excavatoarele si tractoarele erau fie vandute pe piata locala, fie duse in alte tari din Est. Operatiunea era facilitata de coruptia generalizata din regiunea Borsa, mai scrie presa franceza.
Jandarmeria franceza a instituit la Strasbourg o celula speciala pentru a investiga acest caz. Nu mai putin de zece anchetatori s-au ocupat exclusiv de acest dosar timp de doi ani, din februarie 2009 pana in iulie 2011. In cele din urma, au reusit sa dea de urma a 20 de indivizi implicati in aceasta retea, inclusiv de presupusul lider, „Obezu”.
Hotii au fost tradati de neglijenta de care au dat dovada. Aveau tot ce le trebuie in materie de logistica, dar dadeau dovada de o imprudenta crasa la locul unde actionau si au facut greseli de incepator. Unii au folosit numere romanesti de telefoane mobile, cu carduri SIM care figurau pe numele lor. Altii au lasat in urma lor probe ADN.
Dupa ce autoritatile romane i-au arestat pe principalii capi, in ianuarie 2011, furturile din estul Frantei au incetat chiar de a doua zi. In prezent, insa, s-au reluat. Altii le-au luat locul, incheie jurnalistul francez care scris despre acest caz.
Zeci de utilaje furate din Franta au fost descoperite in Maramures in decursul ultimilor ani. Pentru a stopa actiunile retelei, autoritatile din Romania au organizat mai multe descinderi in Borsa pentru a reusi astfel sa dea de urma celor care faceau parte din aceasta grupare infractionala. Una dintre actiunile in forta a avut loc in iulie 2009. Atunci, zeci de case din Borsa au fost perchezitionate de mascati, iar zece persoane au fost ridicate pentru audieri.
In 7 februarie 2011, 16 persoane au fost trimise in judecata de DIICOT. Danci Laurian Dumitru, Stetco Vasile, Mihali Nicoara, Timis Dumitru, Timis Ion, Muncaciu Ioan, Calin Dorin Marian, Pap Zoltan, Danci Ioan, Barth Horst, Goia Ioan, Solomon Ioan, Stetco Toader, Hazota Vasile Raul, Zisu Zisu si Timis Ioan sunt acuzati ca au constituit, in perioada ianuarie – iulie 2009, un grup infractional organizat, care actiona pe raza orasului Borsa, specializat in sustrageri de vehicule rutiere si utilaje de constructii de mare forta (excavatoare, macarale, buldozere) din Italia, Franta, Belgia, Cehia, Marea Britanie si Olanda, au aratat reprezentantii DIICOT intr-un comunicat de presa.

Sursa: Andrei Gherghel, eMaramures.ro.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA