AcasăActualitate112MARAMUREȘ: HOȚII DE LEMNE, ÎN VIZOR - Ce amenzi s-au dat și...

MARAMUREȘ: HOȚII DE LEMNE, ÎN VIZOR – Ce amenzi s-au dat și cât lemn a fost confiscat anul trecut de către polițiști

spot_img

DISTRIBUIȚI

Pentru că în anul 2020 numărul sesizărilor de încălcare a normelor în domeniul forestier au crescut, poliţiştii au intensificat activităţile specifice pentru protejarea fondului forestier, atât în ceea ce priveşte exploatările forestiere cât şi transporturile şi comercializarea materialelor lemnoase.

Principalul motiv pentru care unii cetăţeni comit infracţiuni la regimul silvic este câştigul substanţial pe care îl pot obţine prin valorificarea materialelor lemnoase. La menţinerea unui nivel ridicat al infracţionalităţii silvice contribuie şi existenţa unor zone defavorizate economic şi social.

Zonele în care se comite un număr mai mare de infracţiuni silvice sunt: Vişeu, Sighet, Borşa.

Au fost derulate la nivelul judeţului trei planuri de acţiune pentru reducerea acestui tip de infracţionalitate.

Activităţile preventive au constat în desfăşurarea a 899 de controale, fiind verificate 699 de mijloace de transport pe linia legalităţi transporturilor de materiale lemnoase.

Urmare a acestor activităţi au fost aplicate 62 de sancţiuni contravenţionale la legea 171 din 2010, în valoare de 100.000 lei şi confiscată cantitatea totală de 379,99 metri cubi materiale lemnoase, în valoare totală de 72.020 lei.

 

Cetăţenii trebuie să ştie că:

  • Exploatarea masei lemnoase se face doar în baza unei autorizaţii de exploatare;
  • Exploatarea masei lemnoase se face doar de operatori economici atestaţi de către comisia de atestare
  • Exploatarea masei lemnoase mai poate fi făcută şi de către proprietarii de fond forestier, persoane juridice şi fizice, din proprietatea lor, dar nu mai mult de un volum de până la 20 mc/an, în condiţiile legii, precum şi de către ocoalele silvice care pot exploata masa lemnoasă provenită din tăieri de îngrijire şi curăţări.
  • Materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora.
  • Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documentele specifice de transport, constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului.
  • Sunt supuse confiscării mijloacele de transport materiale lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârşirea infracţiunii.
  • Materialele lemnoase găsite în circulaţie fără documentele specifice de transport, cu documente specifice de transport a căror valabilitate a expirat sau care nu au înscrisă provenienţa legală, se confiscă şi se valorifică potrivit legii.
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA