AcasăActualitateMARAMUREŞ - După mai bine de 150 de ani, au apărut castorii...

MARAMUREŞ – După mai bine de 150 de ani, au apărut castorii într-o rezervaţie din România, în Defileul Lăpuşului

spot_img

DISTRIBUIȚI

MARAMUREŞ După mai bine de 150 de ani de la dispariţia lor, în Defileul Lăpuşului din Maramureş au apărut din nou castorii. Cei care au observat apariţia animalelor au fost chiar cei care se ocupă de zonă şi care spun că sunt extrem de încântaţi, scrie Vocea.Biz.

MARAMUREŞ Cheile Lăpușului sau Defileul Lăpușului sunt situate în Maramureș, între localitățile Răzoare și Remetea Chioarului. Se întind pe o lungime de 36 km, iar pe o lungime de 25 km între Groape și Împreunături, zona este declarată rezervație naturală.

„Prima dată am văzut urmele, arinii şi răchitele doborâte din rezervaţie şi ne-am pus întrebarea cine a avut curajul să taie copaci în zonă.

Abia după ce ne-am apropiat şi am văzut urmele ne-am dat seama că este vorba despre castori. Sunt două familii şi cel mai probabil au apărut în zonă în toamna anului trecut fie din Ungaria pe Tisa, fie pe Someş din Lunca Mureşului.

Cert este că de peste 150 de ani nu au mai fost văzuţi castori în Maramureş”, a declarat Viorel Coroian, preşedintele Asociaţiei de Pescuit Sportiv Recreativ „Cheile Lăpuşului”.

Localnicii i-au confundat iniţial cu vidrele, mai ales că nu au reuşit să se apropie foarte tare de ele dar sunt foarte încântaţi de apariţia celor două familii de rozătoare.

„Castorii şi-au creat habitate iar acesta este un indicator de apă curată deci factori de poluare aproape inexistenţi în zona în care s-au instalat”, a mai spus Viorel Coroian.

Deşi sunt rozătoare, castorii sunt animale paşnice şi nu fac pagubă în culturile riveranilor pentru că se hrănesc cu coajă de copac, alge şi frunze dar vor fi monitorizaţi de custozii rezervaţiei pentru a fi ajutaţi dacă este nevoie.

Râul Lăpuş din Maramureş a fost afectat grav de poluare în ultimii ani din cauza microhidrocentralelor care au fost construite pe firul apei.

Cu toate acestea, se pare că lucrurile se îndreaptă încet şi efectele construcţiilor haotice sunt reduse.

sursa

foto 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA