AcasăNews AlertMARAMUREȘ: COD ROȘU DE CANICULĂ - Un local din Baia Mare oferă...

MARAMUREȘ: COD ROȘU DE CANICULĂ – Un local din Baia Mare oferă sticle cu apă rece GRATUIT pentru toți trecătorii însetați

DISTRIBUIȚI

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat două zile de foc în toată țara, nici măcar un singur județ nefiind scăpat măcar de un cod galben de caniculă. Totuși, câteva județe vor resimți temperaturi de până la 40 de grade celsius, iar Maramureșul se află printre acestea. ANM a emis cod roșu de căldură în județul nostru în zilele de 24 și 25 iunie.

În acest context, societatea VITAL, împreună cu autoritatea publică locală, amintește cetățenilor că cișmelele cu apă potabilă din oraș au fost puse în funcțiune și îi îndeamnă pe băimăreni să le folosească, în cazul în care nu pot evita deplasările pe jos prin oraș.

O altă acțiune lăudabilă vine din partea unui local de pe strada Minerilor din municipiu. Aceștia au anunțat că oferă sticle cu apă rece oricărui trecător care dorește să se răcorească. Pentru a nu fi nevoie ca oamenii să intre în incinta barului, proprietarii au scos pe trotuar un scaun pe care au plasat o găleată cu gheață și mai multe sticle de apă.

„Dacă treceți pe strada Minerilor și aveți nevoie de o apă, serviți-vă cu încredere! Periodic aducem altă apă de la frigider!”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Colonello Bar&Culture.

Ce recomandă autoritățile pe timp de caniculă

CJSU Maramureș recomandă cetățenilor să evite în perioadele de caniculă și disconfort termic expunerea la soare, mai ales în intervalul orar 10.00-18.00. Specialiștii menționează că trebuie reduse deplasările care nu sunt esențiale, respectiv evitate locurile aglomerate și neventilate, Este important ca populația să consume între 2 și 4 litri de lichide pe zi, fără a aștepta apariția senzației de sete, fructe și legume proaspete. Pentru a preveni deshidratarea trebuie evitat consumul de băuturi care conțin cofeină, zahăr, respectiv băuturi alcoolice, dar și a alimentelor ușor perisabile. Este indicată la ieșirea în exterior purtarea de îmbrăcăminte lejeră, subțire, din țesături/fibre naturale, în culori deschise, purtarea de pălării și a ochelarilor de soare. De asemenea, se recomandă eliminarea efortului fizic intens, mai ales în orele de vârf. În perioada de caniculă și disconfort termic trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, persoanelor vârstnice sau cu dizabilități, cărora li se va oferi în mod regulat lichide. Aparatele de aer condiționat trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Categoriile de persoane afectate de caniculă și un indice de temperatură umezeală ridicat sunt: bolnavii cronici, bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecțiuni ale suprarenalei), precum și persoanele obeze. În perioadele de caniculă și disconfort termic (umiditate) aerul pare greu respirabil„.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA