AcasăNews AlertMANIFESTARE – Părintele Vasile Lucaciu comemorat în localitatea Șișești de Ziua Națională...

MANIFESTARE – Părintele Vasile Lucaciu comemorat în localitatea Șișești de Ziua Națională a României

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ziua Națională a României a fost marcată și în localitatea maramureșeană Șișești. Aici, la Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor, din cadrul Complexului Muzeal „Dr. Vasile Lucaciu”, a fost oficiată slujba religioasă de către un sobor de preoți, în frunte cu Preasfinția Sa Vasile Bizău, episcop greco-catolic al Eparhiei de Maramureș.

 

Mai mult, la mormântul lui Vasile Lucaciu din interiorul lăcașului de cult s-a oficiat și un parastas. La locul de veci au fost depuse coroane de flori în amintirea celui care a luptat pentru o Românie unită. La manifestări a participat și dr. Viorica Cherecheș, viitorul deputat al maramureșenilor, candidat pe listele PNL Maramureș la Camera Deputaților.

MANIFESTARE vasile lucaciu șișești

„Rugăciunile noastre se îndreapăt către cei care au slujit această biserică și pentru idealurile pentru care au murit. Suntem într-una dintre bisericile cele mai cunoscute dar în același timp cele mai importante din Ardeal. Este biserica dedicată românilor pe care părintele Vasile Lucaciu a oferit-o după ce a luptat pentru acest ideal. Astăzi suntem aici și pentru a ne ruga la mormântul unde se așteaptă mângâierea de apoi și în același timp aducem acest gând de recunoștiință față de Vasile Lucaciu și față de toți ceilalți părinți ai noștri care cu credință și cu modestie au realizat idealurile umane”, a spus Preasfinția Sa Vasile Bizău, episcop greco-catolic al Eparhiei de Maramureș.

După slujba religioasă, participanții au rostit în Pavilionul Unirii Tuturor Românilor, locul în care au avut loc manifestările dedicate Zilei de 1 Decembrie, alocuțiuni despre însemnătatea Zilei Naționale a României dar și despre ce a însemnat Vasile Lucaciu.

„Om educat, de o bună condiție socială și care a ajuns să ocupe funcții importante, printre care și cea de deputat de Baia Mare în Parlamentul de la București, Vasile Lucaciu a fost unul dintre cei mai importanți memorandiști, nefiind scutit de suferințe în lupta sa pentru eliberarea neamului. Da, Vasile Lucaciu a fost închis de mai multe ori pentru că a avut curajul să vorbească liber despre drepturile conaționalilor săi. Însă ardelenii l-au iubit și, drept dovadă, în perioadele când era deținut politic i-au închinat un cântec: Doina lui Lucaciu. Indiferent cât de sus a ajuns, Vasile Lucaciu nu a uitat, însă, de unde a pornit. Aici, la Șișești, în localitatea sa natală, părintele a ridicat o biserică de piatră. Leul de la Șișești a fost înmormântat în această biserică la exact patru ani de la proclamarea Unirii Transilvaniei cu România”, a spus Gavriș Ardelean, subprefectul județului Maramureș.

MANIFESTARE vasile lucaciu șișești

Tot astăzi, la Șișești a fost dezvelit un bust al părintelui doctor Vasile Lucaciu.

Credit foto: Dan Mezok

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA