spot_img
AcasăActualitatePoliticMAI ÎNCEARCĂ O DATĂ – Liberalii vor să depună luni o moțiune...

MAI ÎNCEARCĂ O DATĂ – Liberalii vor să depună luni o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta

DISTRIBUIȚI

Liderii PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga au confirmat, vineri, la Poiana Brașov, că liberalii vor depune luni o moțiune de cenzură pe tema lipsei de credibilitate a Guvernului Ponta.

Gorghiu a precizat, într-o conferință de presă, după ședința Colegiul Director Național al PNL, că vineri a obținut o decizie politică pentru depunerea moțiunii.

”Avem un premier trimis în judecată pentru fapte de corupție care refuză să își dea demisia. Cu Ponta premier, România pare un stat care tolerează corupția”, a afirmat Gorghiu, adăugând că interesul național cere demisia premierului. Totodată, Vasile Blaga a anunțat că liberalii vor organiza un miting în legătură cu moțiunea.

Ultima moţiune de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost dezbătută în 12 iunie. Moţiunea a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi „pentru”, faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind „împotrivă”, iar 7 anulate.

Pentru ca moţiunea de cenzură să aibă succes, PNL ar trebui să atragă de partea sa UNPR, minorităţile naţionale, o parte din PSD şi să aibă siguranţa că UDMR votează textul moţiunii.

Potrivit aritmeticii parlamentare, grupul PNL se bazează pe 174 de membri (112 deputaţi şi 62 de senatori). Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat public în mai multe rânduri că nu intenţionează să susţină o moţiune de cenzură împotriva unui guvern din care face parte.

Chiar dacă premierul Ponta a fost trimis în judecată, partidele din coaliţia de guvernare şi-au manifestat în continuare sprijinul pentru acesta.

La ultima moţiune de cenzură, strategia puterii a fost să nu permită parlamentarilor din coaliţia de guvernare să voteze. Astfel, s-au eliminat eventualele surprize venite din partea parlamentarilor PSD nemulţumiţi de guvernarea Ponta.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a spus, vineri, că o eventuală moţiune de cenzură a PNL nu are şanse să fie votată, el susţinând că nu moţiunea de cenzură a PNL poate să genereze sau nu o schimbare a lui Victor Ponta.

Dragnea a afirmat, vineri, la Ploieşti, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, că nu este o noutate faptul că PNL vrea să depună o moţiune de cenzură şi că, în opinia sa, moţiunea nu ar avea şanse să treacă de Parlament.

În acest context, Dragnea a spus că o eventuală schimbare a lui Ponta din funcţia de premier nu poate fi generată de moţiunea de cenzură a opoziţiei.

”E dreptul lor constituţional. (…) Nu moţiunea de cenzură a PNL poate să genereze sau nu o schimbare a lui Victor Ponta. Vom discuta în partid. Dar nu cred că ne putem permite să intrăm într-o aventură politică. Cred că şi colegii din coaliţie susţin în continuare lucrul acesta”, a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că PSD este cel care ar trebuie să ofere o soluţie după ce premierul a fost trimis în judecată în dosarul „Rovinari-Turceni”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA